Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Povrede u paraglajdingu

rss

02.10.2006. Ovuka Željko

Povrede u paraglajdingu
Preuzeto sa: [email protected]

Nažalost trend povreda na takmičenjima uz preciznom sletanju paraglajderom ne jenjava - već naprotiv, povećava se.
Ova popularna disciplina u zadnje vreme privlači sve veći broj takmičara jer omogućava svakome ko zna da poleti i sleti da se takmiči, ali istovremeno takmičarima koji u prevelikoj želji da postignu što bolji rezultat, zna da priredi iznenađenja.
Naime, slabo ko bi očekivao da se u ovakvoj disciplini ljudi mogu povrediti, ali to se dešava često isključivo iz dva razloga:
1. prilikom sletanja - nakon loše procene u prilazu kada je pilot "visok", u želji da se pogodi što bliže centru, presvlači se glajder i dolazi do negative
2. u toku leta, prilikom izvođenja nedovoljno uvežbanih spirala, wing overa, i ostalih figura, zarad divljenja publike i ostalih učesnika ili ličnog uvežbavanja
 
Kao posledica ova dva uzroka, u Raškoj je bilo 5 slučajeva pg-nezgoda gde su se tri završila povredama, ali i 7-8 negativa koje su prošle bez posledica (na svu srecu).
 
Janković Vladimir, i Djordjevic Nemanja su prosli bez povreda nakon problema u izvodjenju wing overa, zbog cega je ovaj prvi završio na šumi, a drugi nakon negative iz koje nije bilo vađenja (kako on kaže) baca rezervu i uspešno prizemljuje na livadu.
 
Denis (Pavlović Severin) je imao problem kada je ušao u negativu na nekih 15 metara visine, ali na svu sreću krilo je ostalo "puno" pa je sa manjom brzinom udario o zemlju. Posledica - lom ruke.
 
Rođena braća Perović Milan i Miloš iz Raške su polomili po jednu nogu prilikom lošeg sletanja.
 
U svakom slučaju komisija će morati da aktivira neke nove mehanizme radi zaštite sigurnosti na takmičenjima u preciznom sletanju, počev od izvođenja figura (iskusniji piloti) do nebezbednih sletanja (svi piloti), jer na ovakvim takmičenjima gde ima publike, to je svojevrsna antireklama sportu... 
 
Prilog - slika pilota koji pada na ledja u negativi koja se manifestuje na nekih 1,5m visine (Raška Open) 
 
Pozdrav,
Zeljko


# paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima