Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Između Rusije i EU (1)

rss

26.08.2014. Snaga Naroda

Ko ima uši da čuje neka čuje, ko ima oči da vidi neka vidi ...

Govor Radovana Kalabića, istoričara i publiciste na 9. Letnjim duhovnim večerima u Čačku.

           U prepunom dvorištu KUD „Abraševićˮ u Čačku u nedelju, 24. avgusta održan je četvrti program u okviru ovogodišnjih, 9. Letnjih duhovnih večeri u Čačku, u organizaciji Dveri i izdavačke kuće „Catena mundiˮ. Tema je bila geopolitička pozicija Srbije između EU i Rusije u svetlu aktuelne ukrajinske krize, pod naslovom „Zapad ili Rusija – pitanje je SADˮ. Na tribini su govorili: prof. dr Slobodan Antonić, politički analitičar, mr Đorđe Vukadinović, jedan od urednika NSPM i politički analitičar, mr Radovan Kalabić, istoričar i publicista, i prof. dr Dejan Mirović, autor knjige „Argumenti protiv EUˮ. Program je u ime organizatora vodio Boško Obradović. 

https://www.youtube.com/watch?v=T-Fh2My-Dpk&index=3&list=UU86XK_C19RytvWzy-kLQztg

 

Radovan Kalabić

 

            Uvodnu reč na tribini dao je Radovan Kalabić, čineći osvrt na 200 godina istorije Srba iz ugla odnosa Zapada i Rusije prema Srpskom pitanju na Balkanu. Počevši od Prvog i Drugog srpskog ustanka pa do Prvog svetskog rata, Rusija je na strani Srba, dok je Zapad na strani srpskih neprijatelja, sa željom da nova srpska država dođe u poziciju zavisnosti od Zapada. Protiv Rusije Srbija se opredelila jedino pod Kraljem Milanom i tadašnjom naprednjačkom Vladom koja je potpisala tajnu konvenciju sa Austrougarskom. 

            U svim drugim istorijskim situacijama srpski državnici bili su na strani Rusije. Rusija je uvek pomagala srpskom narodu i državi, izuzev u situacijama kada je i sama bila napadnuta ili nije bila u mogućnosti da pomogne, kao što je bio slučaj 1812. kada je Napoleon napad Rusiju ili u Jeljcinovo vreme. Nekadašnja tajna konvencija sa Bečom podrazumevala je da Srbija ne može da pregovara sa trećim stranama bez prisustva predstavnika Austrougarske, i ta vrste ucene neodoljivo podseća na današnje vreme i nove briselske pritiske da i Srbija stane u red država koje će uvesti sankcije Rusiji. 

      Na početku programa prvi se obratio mr Vladimir Dimitrijević, član Uređivačkog kolegijuma izdavačke kuće „Catena mundiˮ, koji je publici predstavio novo, drugo izdanje kultne duhovne enciklopedije srpskog naroda „Catena mundiˮ koju je 1992. priredio Predrag Dragić Kijuk, a koju ova izdavačka kuća istog imena upravo štampa kao svoj izdavački poduhvat godine za predstojeći beogradski Sajam knjiga. Ističući da se radi o jedinstvenom zborniku najvažnijih tekstova stranih i domaćih autora o nepoznatom poreklu Srba, srpskoj istoriji, kulturi i književnosti, zaključno sa stradanjem srpskog naroda u 20. veku, i posebnoj ulozi Vatikana i NDH u genocidu nad Srbima, Dimitrijević je pozvao prisutne da iskoriste popust do 15. septembra i po povoljnoj ceni pretplate se na ovo jedinstveno izdanje koje će posle 22 godine ponovo biti dostupno čitaocima. Kompletno obraćanje Vladimira Dimitrijevića možete pogledati ovde.  

https://www.youtube.com/watch?v=r5HonjEjIqo&index=8&list=UU86XK_C19RytvWzy-kLQztg

 

 

https://www.aleksinac.net/vesti/politika/odnos-zapada-i-rusije-prema-srbiji.html

video...

Komentara: 0


# Dveri Rusija EU Boško Obradović catena mundi Predrag Dragić Dejan Mirović
@SPDveri @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima