Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

EU neće dopustiti istupanje Grčke iz evrozone

rss

06.01.2015. Tanjug

Anika Brajthart: EU neće dopustiti istupanje Grčke iz evrozone

 

   

 

 

Portparolka Evropske komisije, Anika Brajthart izjavila je danas da članstvo Grčke u evropskoj monetarnoj uniji neće biti dovedeno u pitanje ni posle izbora 25. januara i da je ta činjenica - neopoziva.

"Prema sporazumu EU, članstvo u evrozoni je neopozivo", odgovorila je Brajthartova novinarima na pitanje o potencijalnom izlasku Grčke iz evrozone nakon održavanja izbora 25. januar.

Prema anketama moguće je da u Grčkoj na izborima pobedi levičarska koalicija Siriza koja se pod vođstvom Aleksisa Ciprasa zalaže za preispitivanje mera štednje i pritiska EU na Atinu da izađa iz krize "klasičnim" neoliberalnim instrumentima.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je ranije danas zatražio od Grčke da ispuni svoje obaveze prema Evropskoj uniji.

"Grci su primorani da sami izaberu svoju sudbinu, ali određene obaveze moraju biti poštovane", rekao je Oland za Francuski radio.

Olandova izjava usledila je nakon što je juče povodom medijskih spekulacija o spremnosti Nemačke da prihvati eventualni izlazak Grčke iz evrozone, portparol nemačke vlade Georg Štrajter takođe rekao da je Nemačka uverena da će Grčka ostati privržena programu finansijske konsolidacije koji je inicirala EU.

(Tanjug)

Komentara: 0


# Grčka EU Raspad Evrozone
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima