Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ruska kompanija želi da napravi bazu na Mesecu

rss

11.01.2015. Dr Marko Jovanović

Ruska privatna kompanija je objavila da ima potencijal za izgradnju zgrade, vredne 9,3 milijarde američkih dolara, kao ljudska baza na Mesecu.

Ruska kompanija želi da napravi bazu na Mesecu

Ruska kompanija za prevoz se zove Lin Industrija objavila je da je u stanju da izgradi bazu na Mesecu, izveštava Sputnik Vesti. Ali, iako su navodno imali sredstva za bazu, je još uvek nejasno kako će je razviti.

Predložena baza će se nalaziti pored planine Malapert, u blizini Mesečevog južnog pola i biće potrebno pet godina samo za izgradnju. U drugoj fazi projekta, u bazi će se smestiti prvo dva a onda četiri čoveka.

Procenjuje se, biće potrebno oko 10 godina da se izgradi i uspostavi baza i zahtevala bi 13 raketni nosač sa veliki teret, pokreće i ukupno 37 lansiranja u cilju održavanja.

Kompaniji će ovaj projekat koštati oko 9.3 milijarde američkih dolara. Iako su najavili da imaju sredstva da to izvedu, do sada je šef kompanije, Sergej Burkatovski, uložio samo oko US $ 176,000 u projekat, kako Robin Burks izveštava za Tehnološko vreme (Tech Times).

Da stavimo u kontekst, samo za početnu prototip raketa je potrebno oko 200.000 američkih dolara, a zatim još jedno 13.5 miliona američkih dolara da testiraju lansiranje.

Ali Lin Industrija nije jedini sa svojim pokušajima da leti na Mesec, sa privatnom pokrenutim projektom iz Velike Britanije Lunar Misija Jedan nedavno na Kikstarteru je prikupila više od 1 milion američkih dolara da finansira putovanje na Mesec.

Cilj Lunarne Misije Jedan je da se spusti na Mesečev južni pol u narednoj deceniji, a zatim da buše površinu za prikupljanje uzorke.

Iako su oba projekta su još uvek u ranoj fazi, uzbudljivo je videti interesovanje za istraživanje Meseca ponovo prvi put posle više decenija.

Ah da, i ne zaboravite, idemo i na Mars.
 

Izvori: ScienceAlert, Gizmag, Tech Times, Sputnik News

Komentara: 0


# prevoz Rusija Marko Jovanović dr mesec baza svemir
@MarkoodMorave @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima