Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Руска компанија жели да направи базу на Месецу

rss

11.01.2015. Др Марко Јовановић

Руска приватна компанија је објавила да има потенцијал за изградњу зграде, вредне 9,3 милијарде америчких долара, као људска база на Месецу.

Руска компанија жели да направи базу на Месецу

Руска компанија за превоз се зове Лин Индустрија објавила је да је у стању да изгради базу на Месецу, извештава Спутник Вести. Али, иако су наводно имали средства за базу, је још увек нејасно како ће је развити.

Предложена база ће се налазити поред планине Малаперт, у близини Месечевог јужног пола и биће потребно пет година само за изградњу. У другој фази пројекта, у бази ће се сместити прво два а онда четири човека.

Процењује се, биће потребно око 10 година да се изгради и успостави база и захтевала би 13 ракетни носач са велики терет, покреће и укупно 37 лансирања у циљу одржавања.

Компанији ће овај пројекат коштати око 9.3 милијарде америчких долара. Иако су најавили да имају средства да то изведу, до сада је шеф компаније, Сергеј Буркатовски, уложио само око УС $ 176,000 у пројекат, како Робин Буркс извештава за Технолошко време (Tech Times).

Да ставимо у контекст, само за почетну прототип ракета је потребно око 200.000 америчких долара, а затим још једно 13.5 милиона америчких долара да тестирају лансирање.

Али Лин Индустрија није једини са својим покушајима да лети на Месец, са приватном покренутим пројектом из Велике Британије Лунар Мисија Један недавно на Кикстартеру је прикупила више од 1 милион америчких долара да финансира путовање на Месец.

Циљ Лунарне Мисије Један је да се спусти на Месечев јужни пол у наредној деценији, а затим да буше површину за прикупљање узорке.

Иако су оба пројекта су још увек у раној фази, узбудљиво је видети интересовање за истраживање Месеца поново први пут после више деценија.

Ах да, и не заборавите, идемо и на Марс.
 

Извори: ScienceAlert, Gizmag, Tech Times, Sputnik News


# превоз Русија Марко Јовановић др месец база свемир
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима