Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mantis rakovi mogu da vide kancer i naučnici su stvorili kameru koja može isto

rss

11.01.2015. Dr Marko Jovanović

Slika: Jung Hsuan/Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Kvinslend u Australiji otkrili su da mantis rakovi imaju neverovatno korisne sposobnost. Morska stvorenja mogu da vide različite vrste raka, kancera, u našim telima. I oni su sada pokušavaju da repliciraju tu sposobnost u fotoaparatu koji bi eventualno trebalo biti ugrađen u pametne telefone (smartphone).

Mantis rakovi mogu videti kancer i aktivnost naših neurona, jer imaju jedinstvene oči, poznate kao složene oči. Ova vrsta oka je vrhunski podešen da otkrije polarizovanu svetlost - tip svetlosti koja odražava različito sa različitih tipova tkiva, uključujući i kancerogeno kao i zdravo tkivo.

"Ljudi ne mogu da vide ovo, ali mantis rakovi mogao da priđu i razlikuju ga", Džastin Maršal iz Kvinsland Instituta za mozak na Kvinslend Univerzitetu rekao je u saopštenju za javnost.

"Mi vidimo boju sa nijansama i tonovima, i tako razilikujemo kontrast. Na primer, crvenu jabuku na zelenom drvetom. Naše istraživanje je otkrilo brojne životinje koje koriste polarizovanu svetlost da detektuje i prave razliku između objekata."

Njegov tim mora da radi sa međunarodnim saradnicima da stvori kameru koja može da replicira ovu sposobnost - na kraju se nadaju da će to dovesti do kamera pametnih telefona koje bi omogućile ljudima da kod kuće skeniraju svoje telo na kancer.

"Kameru koju smo razvili u tesnoj saradnji sa američkim i britanskim naučnicima snima video i mogao bi pružiti neposrednu povratnu informaciju o otkrivanju raka i praćenje aktivnosti izloženih nervnih ćelija", rekao je Maršal.

To su ostvarili pomoću oka mantis rakova koja sadrži grupe fotoćelija koje se nazivaju ommatidije. Svaki od ovih ommatidijuma ima tanke mikro-resice koje mogu filtrirati polarizovanu svetlost, kao i na svetlo osetljive receptore.

Da imitira ovo u kameri, naučnici koriste aluminijumskih nanožice, da imitiraju polarizaciju-filtriranje mikrovile i postavili su ovo na vrhu fotodioda, koji pretvaraju svetlost u električne struje.

“To pretvara nevidljive poruke u boje koje odgovaraju našem vizuelni sistem ugodno, " rekao je Maršal.

Dok postojeći sistemi za slikanje već koriste polarizovanu svetlost za otkrivanje raka, postoje ograničenja u veličini tumora oni mogu da otkriju, a oni zahtevaju veliku opremu. Repliciranjem oči mantis rakova, naučnici se nadaju da će poboljšati našu tehnologiju do tačke gde može da bude uključena u pametne telefone. To bi smanjilo potrebu za više invazivnim metodama otkrivanja raka, kao što su biopsija, a može da pomogne otkrivanje raka ranije.

Impresivno, senzori razvijeni u Univerzitetu u Kvinslendu tima su već korišćeni da "vide" aktivnost neurona unutar mozga u realnom vremenu, kao i za pružanje rane dijagnoze kancerogenih tkiva kod miševa.

Istraživanje objavljeno u Proceedings of the IEEE.

Izvor: University of Queensland

Komentara: 0


# rak Marko Jovanović dr Mantis
@MarkoodMorave @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima