Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мантис ракови могу да виде канцер и научници су створили камеру која може исто

rss

11.01.2015. Др Марко Јовановић

Слика: Јунг Хсуан/Shutterstock

Научници са Универзитета у Квинсленд у Аустралији открили су да мантис ракови имају невероватно корисне способност. Морска створења могу да виде различите vrste рака, канцера, у нашим телима. И они су сада покушавају да реплицирају ту способност у фотоапарату који би евентуално требало бити уграђен у паметне телефоне (smartphone).

Мантис ракови могу видети канцер и активност наших неурона, јер имају јединствене очи, познате као сложене очи. Ова врста ока је врхунски подешен да открије поларизовану светлост - тип светлости која одражава различито са различитих типова ткива, укључујући и канцерогено као и здраво ткиво.

"Људи не могу да виде ово, али мантис ракови могао да приђу и разликују га", Џастин Маршал из Квинсланд Института за мозак на Квинсленд Универзитету рекао је у саопштењу за јавност.

"Ми видимо боју са нијансама и тоновима, и тако разиликујемо контраст. На пример, црвену јабуку на зеленом дрветом. Наше истраживање је открило бројне животиње које користе поларизовану светлост да детектује и праве разлику између објеката."

Његов тим мора да ради са међународним сарадницима да створи камеру која може да реплицира ову способност - на крају се надају да ће то довести до камера паметних телефона које би омогућиле људима да код куће скенирају своје тело на канцер.

"Камеру коју смо развили у тесној сарадњи са америчким и британским научницима снима видео и могао би пружити непосредну повратну информацију о откривању рака и праћење активности изложених нервних ћелија", рекао је Маршал.

То су остварили помоћу ока мантис ракова која садржи групе фотоћелија које се називају омматидије. Сваки од ових омматидијума има танке микро-ресице које могу филтрирати поларизовану светлост, као и на светло осетљиве рецепторе.

Да имитира ово у камери, научници користе алуминијумских наножице, да имитирају поларизацију-филтрирање микровиле и поставили су ово на врху фотодиода, који претварају светлост у електричне струје.

“То претвара невидљиве поруке у боје које одговарају нашем визуелни систем угодно, " рекао је Маршал.

Док постојећи системи за сликање већ користе поларизовану светлост за откривање рака, постоје ограничења у величини тумора они могу да открију, а они захтевају велику опрему. Реплицирањем очи мантис ракова, научници се надају да ће побољшати нашу технологију до тачке где може да буде укључена у паметне телефоне. То би смањило потребу за више инвазивним методама откривања рака, као што су биопсија, а може да помогне откривање рака раније.

Импресивно, сензори развијени у Универзитету у Квинсленду тима су већ коришћени да "виде" активност неурона унутар мозга у реалном времену, као и за пружање ране дијагнозе канцерогених ткива код мишева.

Истраживање објављено у Proceedings of the IEEE.

Извор: University of Queensland


# рак Марко Јовановић др Мантис
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима