Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Alternativna goriva

rss

11.05.2006.

Izraz alternativna goriva se sve češće spominje kao jedno od rešenja za globalno zagrevanje i ostale negativne efekte inteziviranog zagađenja životne sredine.

Alternativna goriva

Ali, šta su to u stvari alternativna goriva. Najjednostavnije rečeno, ona predstavljaju gotovo sva goriva koja nisu benzin ili dizel. Biodizel, etanol i metanol se proizvode i koriste već decenijama, ali u vrlo malim količinama. Poslednjih godina im se posvećuje sve veća pažnja, pošto cena nafte nezadrživo raste.

Ipak, treba napraviti granicu između energije i goriva, iako se ova dva izraza često stavljaju u istu klasu. Energija postoji svuda oko nas, problem je kako je akumulirati i transportovati u vidu goriva.

Biodizel označava obnovljivo gorivo koje pokreće dizel motore. Najčešće se proizvodi od ulja dobijenog od različitih biljaka, ali mogu da se koriste i životinjske masti. Biljno ulje zahteva određenu preradu pre nego što je spremno za upotrebu. Biodizel može da se koristi potpuno čist ili da se meša sa običnim dizelom u proizvoljnom odnosu. Pritom, nisu potrebne nikakve prepravke na motoru. Prirodno je razgradljiv i nije otrovan, što predstavlja ogromnu prednost po pitanju ekološke podobnosti.

Tečni naftni gas nam je već dobro poznat, pošto njegova primena sve više uzima maha. Iako neznatno smanjuje snagu motora i više se potroši u odnosu na benzin, niska cena ipak predstavlja nedoljiv faktor pri odluci o njegovoj upotrebi.

Etanol je vrsta alkohola koji se najčešće dobija od kukuruza ili šećerne repe, a ima viši oktanski broj od benzina. Kada se u malom procentu (10-15%) pomeša sa benzinom, može da se koristi u običnom motoru.

Električni automobili koriste električnu energiju akumuliranu u specijalnim baterijama. Ova vozila ne emituju apsolutno nikakve izduvne gasove, ali elektrane iz kojih dobijamo struju često koriste ugalj čije sagorevanje zagađuje prirodu. Trenutno na tržištu ne postoji praktičan automobil na struju, ali se ovaj koncept sve više koristi u takozvanim hibridima (koriste kombinaciju standardnog i elektromotora).

Gorivne ćelije se takođe sve češće pominju, mada postoji svest da je njihova masovna upotreba decenijama daleko. One koriste sofisticiranu tehnologiju koja iz vodonika oslobađa električnu energiju, nakon čega elektromotor pokreće vozilo.

Metanol je još jedan alkohol koji se dobija od raznovrsnih sirovina, kao što su ugalj, prirodni gas ili biljni otpad. Kao i etanol, oslobađa malo štetnih materija pri sagorevanju i može da se meša sa benzinom. Već godinama se koristi u trkačkim automobilima zbog svog visokog oktanskog broja, što ga čini pogodnim za motore sa visokom kompresijom.

Jovan Petrović, AUTOBERZA.INFO

 

Komentara: 1


# saobraćaj energetika automobil električni automobili
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Milan Manojlovic 05.11.2007.
    Potrebno mi je jos informacija u vezi ovoe vrste goriva. Radim u skoli i voleo bi da deci dam vise informacija o ovom gorivu.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima