Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алтернативна горива

rss

11.05.2006.

Израз алтернативна горива се све чешће спомиње као једно од решења за глобално загревање и остале негативне ефекте интезивираног загађења животне средине.

Алтернативна горива

Али, шта су то у ствари алтернативна горива. Најједноставније речено, она представљају готово сва горива која нису бензин или дизел. Биодизел, етанол и метанол се производе и користе већ деценијама, али у врло малим количинама. Последњих година им се посвећује све већа пажња, пошто цена нафте незадрживо расте.

Ипак, треба направити границу између енергије и горива, иако се ова два израза често стављају у исту класу. Енергија постоји свуда око нас, проблем је како је акумулирати и транспортовати у виду горива.

Биодизел означава обновљиво гориво које покреће дизел моторе. Најчешће се производи од уља добијеног од различитих биљака, али могу да се користе и животињске масти. Биљно уље захтева одређену прераду пре него што је спремно за употребу. Биодизел може да се користи потпуно чист или да се меша са обичним дизелом у произвољном односу. Притом, нису потребне никакве преправке на мотору. Природно је разградљив и није отрован, што представља огромну предност по питању еколошке подобности.

Течни нафтни гас нам је већ добро познат, пошто његова примена све више узима маха. Иако незнатно смањује снагу мотора и више се потроши у односу на бензин, ниска цена ипак представља недољив фактор при одлуци о његовој употреби.

Етанол је врста алкохола који се најчешће добија од кукуруза или шећерне репе, а има виши октански број од бензина. Када се у малом проценту (10-15%) помеша са бензином, може да се користи у обичном мотору.

Електрични аутомобили користе електричну енергију акумулирану у специјалним батеријама. Ова возила не емитују апсолутно никакве издувне гасове, али електране из којих добијамо струју често користе угаљ чије сагоревање загађује природу. Тренутно на тржишту не постоји практичан аутомобил на струју, али се овај концепт све више користи у такозваним хибридима (користе комбинацију стандардног и електромотора).

Горивне ћелије се такође све чешће помињу, мада постоји свест да је њихова масовна употреба деценијама далеко. Оне користе софистицирану технологију која из водоника ослобађа електричну енергију, након чега електромотор покреће возило.

Метанол је још један алкохол који се добија од разноврсних сировина, као што су угаљ, природни гас или биљни отпад. Као и етанол, ослобађа мало штетних материја при сагоревању и може да се меша са бензином. Већ годинама се користи у тркачким аутомобилима због свог високог октанског броја, што га чини погодним за моторе са високом компресијом.

Јован Петровић, AUTOBERZA.INFO

 


# саобраћај енергетика аутомобил електрични аутомобили
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима