Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nauka i tehnika

Dostignuća ljudskog uma
<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Ukupno: 92  Displaying: 31 - 40

Samoodrživo domaćinstvo 2. deo - energetska nezavisnost

dipl. ing. arh. Kristina Kljajić Inaurum 21.09.2014.

Izvor: www.ekokuce.com

Opširnije

Komentara: 0

Samoodrživo domaćinstvo 1. deo - metode funkcionisanja

dipl. ing. arh. Kristina Kljajić Inaurum 20.09.2014.

Izvor: www.ekokuce.com

Opširnije

Komentara: 0

Naučnici u panici: Škriljci razaraju planetu

Kurir 07.08.2014.

Hemikalije koje nastaju u procesu vađenja nafte iz škriljaca su kancerogene i radioaktivne, a velike kompanije kriju informacije o tome

Opširnije

Komentara: 1

Dizel za entuzijaste, 50 dinara za litar

Georgi Mitev Šantek, MONDO 08.04.2014.

Stotine ratara i poneki entuzijasta u Srbiji ozbiljno su shvatili "energetsku samodovoljnost" i sami prave gorivo za svoje traktore, automobile... ili se greju na svoj biodizel – za trećinu ili polovinu cene sa benzinske pumpe. 

Opširnije

Komentara: 0

Dr Miroslav Lazić novi dekan Pravnog fakulteta

08.03.2013.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu izabrano je novo rukovodstvo za naredni trogodišnji period. Novi rektor Miroslav Lazić, rođen u Aleksincu, redovni profesor katedre za građanskopravne nauke.

Opširnije

Komentara: 0

Anatolij Kljosov: Rusi uče da su se Sloveni doselili u Rusiju sa Balkana, Srbi tvrde sa Karpata

Vesna Arsić, NSPM, Srboslov 19.01.2013.

Povodom objavljivanja „Završnog dokumenta“ Međunarodne naučne konferencije „Na izvorištu kulture i nauke“, 17. januara, u beogradskom Aeroklubu održana je konferencija za novinare. Prisutnima su se obratili prof. dr pravnih nauka sa moskovskog univerziteta Božidar Mitrović, istoričar umetnosti, kustos Muzeja primenjene umetnosti Dušan Milovanović, mr fizike Dragoljub Antić i arheolog prof. dr Radmilo Petrović koji su ukazali na značajne naučne teorije i zaključke sa prošlogodišnjeg skupa.

Opširnije

Komentara: 0

Srpski kalendar - najznačajniji dokument srpskog naroda

Jelica Tapušković 15.01.2013.

Srpski kalendar bio je zvanični kalendar svih srpskih država do 19. veka. Po njemu su pisane sve povelje, zakoni, odluke, obligacije među ljudima. I danas taj kalendar kao zvanični koristi Srpska pravoslavna crkva, i on se smatra njenim Ustavom, budući da ga je još 1119. godine u crkveni kodeks uneo Sveti Sava.

Opširnije

Komentara: 2

Elektronski dnevnik u Gimnaziji

Jelena Cvetković, Južne vesti 03.12.2012.

Već godinu dana profesori Gimnazije u Aleksincu koriste "kompjuterske dnevnike", što im u mnogome olakšava rad, tvrde u ovoj školi. Reč je o kompjutrerskom programu koji su osmislili profesor Gimnazije Nebojša Lazarević i nekadašnji đak ove škole Milutin Stanković.

Opširnije

Komentara: 0

Fama o uljanim škriljcima: Oda zagađenju

Vladimir Adonov, Biznis i finansije 15.06.2012.

Sve učestalije tvrdnje u aleksinačkom kraju da se intenziviraju aktivnosti na eksploataciji uljnih škriljaca digle su i cene zemljišta u tom kraju. Tamo gde se kopa u potrazi za škriljcima cena zemljišta je skočila između 800 i 1.000 evra po aru. Iskopavanje škriljaca je međutim ekološki pogubnije od klasične eksploatacije nafte.

Opširnije

Komentara: 1

Učenice OŠ "J.J.Zmaj" prvakinje na takmičenju iz Informatike

izvor: portal škola opštine Aleksinac 13.05.2012.

Juče, u prostorijama ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu, održano je državno (republičko) takmičenje iz informatike i računarstva (Tesla info kup). Na ovom takmičenju učestvovalo je 40 škola iz Srbije. Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ sa Aleksinačkog Rudnika, nakon osvojenog prvog mesta na okružnom takmičenju krajem prošlog meseca, osvojila je prvo mesto i na republičkom. Učenice zaslužne za ovakav uspeh su Milica Trifunović, Adelina Zeka i njihov nastavnik Milan Dinić.…

Opširnije

Komentara: 0

<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Ukupno: 92  Displaying: 31 - 40

Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima