Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Наука и техника

Достигнућа људског ума
<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Total: 92  Displaying: 31 - 40

Самоодрживо домаћинство 2. део - енергетска независност

дипл. инг. арх. Кристина Кљајић Инаурум 21.09.2014.

Извор: www.ekokuce.com

Опширније

Коментара: 0

Самоодрживо домаћинство 1. део - методе функционисања

дипл. инг. арх. Кристина Кљајић Инаурум 20.09.2014.

Извор: www.ekokuce.com

Опширније

Коментара: 0

Научници у паници: Шкриљци разарају планету

Курир 07.08.2014.

Хемикалије које настају у процесу вађења нафте из шкриљаца су канцерогене и радиоактивне, а велике компаније крију информације о томе

Опширније

Коментара: 1

Дизел за ентузијасте, 50 динара за литар

Георги Митев Шантек, МОНДО 08.04.2014.

Стотине ратара и понеки ентузијаста у Србији озбиљно су схватили "енергетску самодовољност" и сами праве гориво за своје тракторе, аутомобиле... или се греју на свој биодизел – за трећину или половину цене са бензинске пумпе. 

Опширније

Коментара: 0

Др Мирослав Лазић нови декан Правног факултета

08.03.2013.

На Правном факултету Универзитета у Нишу изабрано је ново руководство за наредни трогодишњи период. Нови ректор Мирослав Лазић, рођен у Алексинцу, редовни професор катедре за грађанскоправне науке.

Опширније

Коментара: 0

Анатолиј Кљосов: Руси уче да су се Словени доселили у Русију са Балкана, Срби тврде са Карпата

Весна Арсић, НСПМ, Србослов 19.01.2013.

Поводом објављивања „Завршног документа“ Међународне научне конференције „На изворишту културе и науке“, 17. јануара, у београдском Аероклубу одржана је конференција за новинаре. Присутнима су се обратили проф. др правних наука са московског универзитета Божидар Митровић, историчар уметности, кустос Музеја примењене уметности Душан Миловановић, мр физике Драгољуб Антић и археолог проф. др Радмило Петровић који су указали на значајне научне теорије и закључке са прошлогодишњег скупа.

Опширније

Коментара: 0

Српски календар - најзначајнији документ српског народа

Јелица Тапушковић 15.01.2013.

Српски календар био је званични календар свих српских држава до 19. века. По њему су писане све повеље, закони, одлуке, облигације међу људима. И данас тај календар као званични користи Српска православна црква, и он се сматра њеним Уставом, будући да га је још 1119. године у црквени кодекс унео Свети Сава.

Опширније

Коментара: 2

Електронски дневник у Гимназији

Јелена Цветковић, Јужне вести 03.12.2012.

Већ годину дана професори Гимназије у Алексинцу користе "компјутерске дневнике", што им у многоме олакшава рад, тврде у овој школи. Реч је о компјутрерском програму који су осмислили професор Гимназије Небојша Лазаревић и некадашњи ђак ове школе Милутин Станковић.

Опширније

Коментара: 0

Фама о уљаним шкриљцима: Ода загађењу

Владимир Адонов, Бизнис и финансије 15.06.2012.

Све учесталије тврдње у алексиначком крају да се интензивирају активности на експлоатацији уљних шкриљаца дигле су и цене земљишта у том крају. Тамо где се копа у потрази за шкриљцима цена земљишта је скочила између 800 и 1.000 евра по ару. Ископавање шкриљаца је међутим еколошки погубније од класичне експлоатације нафте.

Опширније

Коментара: 1

Ученице ОШ "Ј.Ј.Змај" првакиње на такмичењу из Информатике

извор: портал школа општине Алексинац 13.05.2012.

Јуче, у просторијама ЕТШ „Никола Тесла“ у Нишу, одржано је државно (републичко) такмичење из информатике и рачунарства (Тесла инфо куп). На овом такмичењу учествовало је 40 школа из Србије. Основна школа „Јован Јовановић Змај“ са Алексиначког Рудника, након освојеног првог места на окружном такмичењу крајем прошлог месеца, освојила је прво место и на републичком. Ученице заслужне за овакав успех су Милица Трифуновић, Аделина Зека и њихов наставник Милан Динић.…

Опширније

Коментара: 0

<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Total: 92  Displaying: 31 - 40

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима