Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vanredno stanje se ukida u sredu, policijski čas u četvrtak

rss

04.05.2020.

Vanredno stanje će, najverovatnije, biti ukinuto sredu na Đurđevdan, a policijski čas u četvrtak.

Foto: arhiva

Postoje dva uslova za ukidanje policijskog časa – sedam dana obolelih ispod pet odsto i manje ljudi na respiratorima. Parlament bi trebalo da u sredu zaseda i izglasa ukidanje vanrednog stanja, pa bi, ako istog dana izađe u Službenom glasniku, trebalo da od četvrtka više ne bude policijskog časa. Epidemiolog Predrag Kon dodao je da će to značiti ukidanje angažmana vojske i policijskog časa, ali da epidemija ostaje na snazi.

Tako će i dalje važiti zabrana okupljanja i rada škola, savetovaće se izbegavanje kontakata, pa će se praktično sve vratiti na period sa početka epidemije.

I kada se ukine vanredno stanje, ostaje proglašena epidemija i pandemija od Svetske zdravstvene organizacije, koja podrazumeva i vanredne mere. Neće biti zabrane, biće izbegavanje kontakata. Ostaće zabrana okupljanja, zabrana rada škola. Nama ostaje mogućnost da i dalje imamo vanredne mere. Vanredno stanje isključuje angažman vojske i zabranu kretanja - rekao je Kon.

Podsetimo, vanredno stanje zbog epidemije virusa korona uvedeno je 15. marta, bez zasedanja Skupštine Srbije, što su stručnjaci ocenili kao protivno Ustavu Srbije. Tek pre četiri dana ovu odluku je potvrdio srpski Parlament.

Od danas u Aleksincu rade i ugostiteljski objekti. Na ulicama je primetno više penzionera kojima je još uvek zabranjeno kretanje pre 18 časova.

Izvor: Južne vesti

Komentara: 0


# Aleksinac koronavirus Predrag Kon
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima