Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ванредно стање се укида у среду, полицијски час у четвртак

rss

04.05.2020.

Ванредно стање ће, највероватније, бити укинуто среду на Ђурђевдан, а полицијски час у четвртак.

Фото: архива

Постоје два услова за укидање полицијског часа – седам дана оболелих испод пет одсто и мање људи на респираторима. Парламент би требало да у среду заседа и изгласа укидање ванредног стања, па би, ако истог дана изађе у Службеном гласнику, требало да од четвртка више не буде полицијског часа. Епидемиолог Предраг Кон додао је да ће то значити укидање ангажмана војске и полицијског часа, али да епидемија остаје на снази.

Тако ће и даље важити забрана окупљања и рада школа, саветоваће се избегавање контаката, па ће се практично све вратити на период са почетка епидемије.

И када се укине ванредно стање, остаје проглашена епидемија и пандемија од Светске здравствене организације, која подразумева и ванредне мере. Неће бити забране, биће избегавање контаката. Остаће забрана окупљања, забрана рада школа. Нама остаје могућност да и даље имамо ванредне мере. Ванредно стање искључује ангажман војске и забрану кретања - рекао је Кон.

Подсетимо, ванредно стање због епидемије вируса корона уведено је 15. марта, без заседања Скупштине Србије, што су стручњаци оценили као противно Уставу Србије. Тек пре четири дана ову одлуку је потврдио српски Парламент.

Од данас у Алексинцу раде и угоститељски објекти. На улицама је приметно више пензионера којима је још увек забрањено кретање пре 18 часова.

Извор: Јужне вести


# Алексинац коронавирус Предраг Кон
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима