Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Posle prosvete i policija u štrajku

rss

03.02.2011.

Mogućnost da se pronađe novac u budžetu neće iskoristiti samo prosveta. Nakon jutrošnjeg stupanja policajaca u štrajk očigledno je da će uslediti lavina zahteva za većim platama u javnim službama.

Posle prosvete i policija u štrajku

Učenici u aleksinačkoj opštini već odavno imaju skraćene časove, a bilo je i škola koje su potpuno obustavile rad. Ipak, to nije slika samo ove opštine, to je refleksija događaja u republici. Prognoza je da će slediti serija štrajkova.


Prosvetni radnici, posle sastanka u Agenciji za mirno rešavanje sukoba, Vladi poručuju da će se zadovoljiti sa manje novca, odnosno sa 8 milijardi dinara.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije od tog sastanka najpre očekuje objašnjenje najave ministarke finansija da je za zahteve prosvete moguće naći četiri milijarde dinara.

“Mi ne znamo šta je ona mislila kada je rekla da mogu da obezbede dodatne 4 milijarde za obrazovanje. Da li su tu uključene jubilarne nagrade? Da li pod povećanjem plata podrazumevaju davanje jednokratne pomoći kao što su rešavali u nekim drugim slučajevima, od kada bi krenula povećanja- od aprila, maja juna ili septrembra. Očekujemo da se precizira taj stav i onda da vidimo koliko sindikati mogu da prihvate. Svakako da će doći do nekakvog kompromisa ali ove nedelje ja ne očekujem da se štrajk završi”, kazao je Pavlović.

U međuvremenu, ministar prosvete štrajkačima je poručio je da su njihovi sindikati najavu ministarke finansija Diane Dragutinović, prihvatili kao gotovu stvar, a da ona to nije. Prema njegovim rečima tek u aprilu, kada se vidi kakvo je stanje u privredi, znaće se i da li u budžetu ima dovoljno novca za povećanje plata u prosveti.

U štrajk ulaze i policajci, lekari i farmaceuti

Lekari i farmaceuti, baš kao i profesori, kabinetu Mirka Cvetkovića poručuju da je „povišica” od 2 posto koju je posle dve godine zamrznutih primanja Vlada predvidela za ovu godinu- milostinja koja ih ne može zadovoljiti.

Veće plate traži i polcija. Nezavisni sindikat policijaca, koji traži povišicu od 40 odsto, danas ulazi u štrajk. Predsednik tog sindikata Velimir Barbulov kaže da je u štrajku 13 hiljada policajaca, odnosno svaki četvrti policajac u Srbiji.

“Sprovešće se proces minimuma rada, tako što će policijski službenici doći na posao i obavestiće starešine da se nalaze u štrajku. Neće izlaziti na teren, osim u slučaju narušavanja reda i mira u većem obimu, spasilačke ekipe u slučaju požara i elementarnih nepogoda. Biće problema na šalterima za izdavanju ličnih dokumenata, izdavaće se samo dokumenta koja su hitna, za lečenje u inostranstvu ili smrtne slučajeve”, kaže Barbulov.

Štrajk Nezavisnog sindikata policije ne podržavaju ostali sindikati u MUP-u. U Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije se čak protive obustavi rada jer bi to značilo slabljenje bezbednosnih snaga u vreme subotnjeg mitinga opozicije u Beogradu. Štrajkači odbacuju takve optužbe.

“U slučaju narušavanja reda i mira u većem obimu, policija će izaći da dovede stvar u normalno stanje. Neće delovati preventivno, neće izlaziti da obezbedi nešto za šta organizator skupa dužan da obezbedi. U slučaju incidenata, policija će reagovati”, poručio je Barbulov.

Nezavisni sindikat policije pozvao je sportske saveze i klubove da odlože sportske manifestacije jer ih policajci, kako kažu, neće obezbeđivati.

Još jedan reprezentativni sindikat - Policijski sindikat Srbije ne podržava štrajk svojih kolega jer smatra da treba sačekati odgovor Vlade na predlog kolektivnog ugovora.


Povezane vesti:

Saopštenje aleksinačkog Sindikata

I policajci u štrajku

Štrajkovi policije i školstva

Komentara: 1


# sindikat štrajk
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Po 03.02.2011.
    Policijska brigada ne strajkuje


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima