Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održan štrajk u aleksinačkom sudu

rss

11.01.2016.

Štrajk upozorenja je održan danas u aleksinačkom sudu, od 12.05 do 13.05 sati

Održan štrajk u aleksinačkom sudu

Republički odbor Sindikata pravosuđa odlučio se za štrajk upozorenja zbog najavljene racionalizacije i otpuštanja zaposlenih koji rade na određeno vreme, a bez predhodne detaljne analize i preispitivanja potreba posla i bez argumentovanih pregovora sa socijalnim partnerima - reprezentativnim sindikatima, piše u saopštenju sindikalaca.

Prema važećoj sistematizaciji radnih mesta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija sistematizovano je ukupno 5.913 zaposlenih a Zakonom je predviđen maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija limitiran na 3.796 zaposlenih na neodređeno vreme.

U vreme stupanja na snagu važeće sistematizacije pre 3 godine u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija je bilo popunjeno 4.223 sistematizovana radna mesta i za ove tri godine broj izvršilaca prirodnim odlivom je smanjen za 427 zaposlenih. Predviđeno je i da se gase sva nepopunjena radna mesta što bi značilo da se u odnosu na važeću sistematizaciju taj broj redukuje za ukupno 2.117 zaposlenih.

Predhodna sistematizacija je doneta uz saglasnost i aktivno učešće sindikata u njenom donošenju i ovakav način postupanja poslodavca je najteže kršenje dogovora postignutog sa predstavnicima zaposlenih. Na ovakav način gašenjem neophodnih, a isključivom krivicom poslodavca ne popunjenih sistematizovanih radnih mesta dodatno će se povećati obim posla i ozbiljno narušiti bezbednost na radu a i sama lična bezbednost zaposlenih, piše u dopisu koji je dostavljen sindikalnim organizacijama Saveza Samostalnog Sindikata Srbije.

Ovo zbog toga što se okupljanje vrši u zatvorenim prostorijama, odnosno u pravosudnim organima, kao i zbog toga što je to pravo garantovano članom 54. Ustava Republike Srbije: "Mirno okupljanje građana je slobodno. Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju, ni prijavljivanju."

Učestvovanje u štrajku upozorenja, kao ni generalnom štrajku, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje disciplinskog postupka, niti može biti osnov za prestanak radnog odnosa, piše na sajtu Sindikata pravosuđa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić takođe je dobio dopis.

Komentara: 8


# Aleksandar Vučić sud sindikat štrajk sistematizacija
@avucic @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+10) (-3)

  ...hm 12.01.2016.
  Borba za radna mesta...stara prica....
  Dobra plata je okidac svega
  Interesantno je da u sudu daktilograf sa zavrsenom samo osnovnom skolom ima 40.000 nesto platu.

 • (+9) (-2)

  ahhhhaaaaahhhhaaaa 12.01.2016.
  kadrovi Mega trenda, Cika Duska i Mega ne znam cega, ne brinite za svoju stolicu, sigurna je i redovna.

 • (+7) (-4)

  Miki 12.01.2016.
  Oni kako rade tj.ne rade treba da se zatvore i da se sud opet prebaci u Niš.Ko hoće da se sudi nije Niš bogu iza nogu a i manjeg uticaja bi bilo na sud i sudije.

 • (+4) (-2)

  Dejan 12.01.2016.
  a predsednik jel strajkuje ili radi a i jel podrzava strajk svojih radnika?

 • (+6) (-2)

  aleksinčanka 12.01.2016.
  Zašto štajkuju? Nije dobra sistematizacija za sudije, pa i onako ih je mnogo i treba da idu a ovi pamet u glavu pa da počnu da rade prema pravdi i zakonu

 • (+4) (-1)

  uzi 12.01.2016.
  podneo am tuzbu u nisu 2011,do sada je jedino pre par meseci dolo da platim taku za tuzbu u viini od 6000din,kada sam pitao sta je sa tuzbomrekli u da je u arhivi,jer je mala vrednost 150000din,sticajem okolnosti poslodavac je uplato 9200vise na kontu za platu kad sam napustio firmu,izgubili su od,osnovnog,viseg,apelacionog i ustavnog suda,a meni nije ni pocelo sudjenje,toliko o vajnom nsikom pravosudju.

 • (+2) (-0)

  .... 13.01.2016.
  Bravo uzi.
  Slican slucaj sa Niskim sudom imam. Pre 6 godina sam podneo privatnu tuzbu protiv....Prosle godine mi je stiglo da platim taksu na tu tuzbu i ja bio skroz zacudjen sta je to jer nakon toliko vremena sam i zaboravio na tuzbu. Otisao sam u Nis i pitao sta je to i rekli su mi da je rec o tuzbi toj i toj....Pitam kad ce da mi pocne to rociste kad je vec stigla taksa na tuzbu a oni mi kazu da ne znaju jer nije jos ni dodeljena nekom sudiji. Bitno je da su oni poslali da naplate.
  Toliko o Niskom sudu.

 • (+0) (-0)

  uzi 13.01.2016.
  a pa nije to kraj cele price,posto u datom vremenu od 15dana nisam platio taksu dalje je preuzela poreska sluzba u alekincu rekao sam kad zakazu rociste platicu taksu,tako ne moze pa su izjavu prosledili glavnoj filijali u nisu,do sada nista nije stiglo.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima