Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

После просвете и полиција у штрајку

rss

03.02.2011.

Могућност да се пронађе новац у буџету неће искористити само просвета. Након јутрошњег ступања полицајаца у штрајк очигледно је да ће уследити лавина захтева за већим платама у јавним службама.

После просвете и полиција у штрајку

Ученици у алексиначкој општини већ одавно имају скраћене часове, а било је и школа које су потпуно обуставиле рад. Ипак, то није слика само ове општине, то је рефлексија догађаја у републици. Прогноза је да ће следити серија штрајкова.


Просветни радници, после састанка у Агенцији за мирно решавање сукоба, Влади поручују да ће се задовољити са мање новца, односно са 8 милијарди динара.

Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије од тог састанка најпре очекује објашњење најаве министарке финансија да је за захтеве просвете могуће наћи четири милијарде динара.

“Ми не знамо шта је она мислила када је рекла да могу да обезбеде додатне 4 милијарде за образовање. Да ли су ту укључене јубиларне награде? Да ли под повећањем плата подразумевају давање једнократне помоћи као што су решавали у неким другим случајевима, од када би кренула повећања- од априла, маја јуна или септрембра. Очекујемо да се прецизира тај став и онда да видимо колико синдикати могу да прихвате. Свакако да ће доћи до некаквог компромиса али ове недеље ја не очекујем да се штрајк заврши”, казао је Павловић.

У међувремену, министар просвете штрајкачима је поручио је да су њихови синдикати најаву министарке финансија Диане Драгутиновић, прихватили као готову ствар, а да она то није. Према његовим речима тек у априлу, када се види какво је стање у привреди, знаће се и да ли у буџету има довољно новца за повећање плата у просвети.

У штрајк улазе и полицајци, лекари и фармацеути

Лекари и фармацеути, баш као и професори, кабинету Мирка Цветковића поручују да је „повишица” од 2 посто коју је после две године замрзнутих примања Влада предвидела за ову годину- милостиња која их не може задовољити.

Веће плате тражи и полција. Независни синдикат полицијаца, који тражи повишицу од 40 одсто, данас улази у штрајк. Председник тог синдиката Велимир Барбулов каже да је у штрајку 13 хиљада полицајаца, односно сваки четврти полицајац у Србији.

“Спровешће се процес минимума рада, тако што ће полицијски службеници доћи на посао и обавестиће старешине да се налазе у штрајку. Неће излазити на терен, осим у случају нарушавања реда и мира у већем обиму, спасилачке екипе у случају пожара и елементарних непогода. Биће проблема на шалтерима за издавању личних докумената, издаваће се само документа која су хитна, за лечење у иностранству или смртне случајеве”, каже Барбулов.

Штрајк Независног синдиката полиције не подржавају остали синдикати у МУП-у. У Независном полицијском синдикату Србије се чак противе обустави рада јер би то значило слабљење безбедносних снага у време суботњег митинга опозиције у Београду. Штрајкачи одбацују такве оптужбе.

“У случају нарушавања реда и мира у већем обиму, полиција ће изаћи да доведе ствар у нормално стање. Неће деловати превентивно, неће излазити да обезбеди нешто за шта организатор скупа дужан да обезбеди. У случају инцидената, полиција ће реаговати”, поручио је Барбулов.

Независни синдикат полиције позвао је спортске савезе и клубове да одложе спортске манифестације јер их полицајци, како кажу, неће обезбеђивати.

Још један репрезентативни синдикат - Полицијски синдикат Србије не подржава штрајк својих колега јер сматра да треба сачекати одговор Владе на предлог колективног уговора.


Повезане вести:

Саопштење алексиначког Синдиката

И полицајци у штрајку

Штрајкови полиције и школства

Коментара: 1


# синдикат штрајк
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Po 03.02.2011.
    Policijska brigada ne strajkuje


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима