Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tužićemo Ministarstvo kulture i informisanja za narušavanje ugleda!

rss

08.06.2018.

Povodom objavljivanja rezultata na konkursu Ministarstva kulture i informisanja obraćamo se javnosti i najavljujemo: Tužićemo Ministarstvo kulture i informisanja za narušavanje ugleda - i našeg i njihovog! Ovakvim odlučivanjem i diskvalifikacijom pojedinih organizacija (kao što je Vojvođanska zelena inicijativa) kroz komentare koje su javno objavili na svom sajtu prilikom opravdavanja, svoje sramotne odluke, da ne dodele sredstva za sufinansiranje projekta Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu"

Tužićemo Ministarstvo kulture i informisanja za narušavanje ugleda!

Zahtevamo da se objave imena članova komisija koje odlučuju o finansiranju i izboru projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja, kako bi javnost videla koje to novinarske "veličine" odlučuju da borba protiv korupcije u oblasti zaštite životne sredine nije od opšteg značaja!?

S obzirom na to da je ovo Rešenje, o dodeli sredstava za finansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, javni dokument Vojvođanska zelena inicijativa će tužiti Ministarstvo kulture i informisanja za narušavanje ugleda u vidu obrazloženja zašto nisu dodeljena sredstva za finansiranje projekta Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu": Dovoljno je od Ministarstva što su nam uskratili podršku  a nedopustivo je da nas diskvalifikuju kroz obrazloženje! Citiramo obrazloženje Ministarstva kulture i informisanja

Komisija konstatuje da je dokumentacija kompletna:

Dokumentacija podnosioca je kompletna i pristigla je u traženom roku. Ukupna vrednost projekta je 4.350.000,00 dinara. Podnosilac je predložio sufinansiranje projekta u iznosu od 1.912.000,00 dinara, što ne prelazi 50% vrednosti projekta, niti iznose utvrđene javnim pozivom kojim je raspisan Konkurs. 

Kad već ne mogu da eliminišu projekat iz proceduralnih razloga sledi pojašnjenje razloga za odbijanje sufinansiranja projekta:

Projekat se odnosi na borbu protiv korupcije u oblasti zaštite životne sredine. Opis aktivnosti nije u skladu sa planom realizacije. Projekat nije od opšteg značaja i više se odnosi na stručne organe i institucije, nego na građane.

Razlozi zbog kojih ćemo tužiti Ministarstvo su sledeći:

U pozivu za konkurisanje stoje oblasti koje će se finansirati i među njima je i: borba protiv korupcije i zaštita životne sredine! A nama je to zamerka i zbog toga neće sufinansirati projekat!  Borba protiv korupcije i zaštita životne sredine nisu od opšteg značaja! - piše Ministarstvo kulture i informisanja, bez obzira što se projekat snima i emituje na teritoriji Republike Srbije. - dokaz: snimljene emisije i spisak TV, koje meituju serijal

Napisati da aktivnosti nisu usklađene sa planom realizacije je GLUPOST! Serijal se snima od 2010. godine i do sada je snimljeno i ažurirano više od 100 polusatnih emisija, koje su se emitovale na: TV B92 info, TV Vojvodini i više od 100 lokalnih, regionalnih i stranih TV stanica. Serijal se prevodi na mađarski, španski i engleski jezik. Napominjem da sa svim stanicama imamo potpisane Ugovore o emitovanju u redovnim terminima: premijerno i nekoliko repriza nedeljno. Kako možemo devet godina isporučivati svakog meseca jednu novu i 3 ili 4 ažurirane emisije, ako nismo u stanju da uskladimo aktivnosti s planom realizacije!? - kaže Ruža Helać, autorka serijala.

Članovi komisije će se promeniti - kad tad - ali njihova negativna, netačna, zlonamerna konstatacija će ostati! Tražimo da nam se Ministarstvo kulture i informisanja javno izvini! I da iz obrazloženja izbriše netačnu i sramotnu konstataciju da projekat Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola  na delu" više se odnosi na stručne organe i institucije, nego na građane  - što je apsolutna neistina!

Jer: Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" se isključivo snima na prijave građana iz lokalnih sredina, kojima je narušeno zdravlje i kvalitet života zbog zagađenja koje proizvode tzv Investitori. Dobili smo više od hiljadu prijava korupcije koja ima za posledicu uništavanje životne sredine i kvaliteta života građana! 

Serijal omogućava građanima da prijave probleme, kojima su u lokalnim sredinama izloženi na milost i nemilost bahatim donosiocima odluka i tzv. investitora, i da iznesu probleme korupcije u životnoj sredini javno, radi bržeg i kvalitetnijeg rešavanja problema.

Ako pogledate nazive emisija videćete da su u njihovim nazivima mesta u kojima smo snimali: Čučuge, Temska, Ub,  Gornja Rogatica, Brodarevo, Palić, Turija, Ivanje...

Ako pogledate bilo koju emisiju videćete da se oko 80% sadržaja odnosi na građane  a preostali deo na institucije i stručne organe, radi dokumentovanja izjava i tvrdnji sagovornika/građana.

I konačno, možda najvažinje: Tužićemo ih zato što narušavaju svoj ugled i kredibilitet i umanjuju vrednost projekata i organizacija kojima su dodelili sredstva! Jer nije važno ŠTA nego KO ti je dodelio sredstva! Mora se prestati sa narušavanjem ugleda i kredibiliteta Ministarstva! Ako je nekredibilan sufinansijer to takođe narušava ugled korisnika sredstava! Obrazloženje koje je Ministarstvo dalo za projekat Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" je nanelo nesagledivu štetu ugledu Vojvođanske zelene inicijative! 

Najmanji je problem što nismo dobili sredstva za sufinansiranje projekta! Mi smo od Ministarstva dobili uvredu i diskvalifikaciju! - i to će zauvek ostati zabeleženo! Projekat je dobio najznačajnija novinarska priznanja i priznanja za dokumentarni film i reportažu u Srbiji i svetu! Koliko moraš biti nesvestan da kao razlog odbijanja projekta napišeš: borba protiv korupcije u oblasti zaštite životne sredine!?

S poštovanjem

Ruža Helać - predsednica


# zaštita životne sredine Ministarstvo kulture i informisanja Ruža Helać Zelena Patrola
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima