Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тужићемо Министарство културе и информисања за нарушавање угледa!

rss

08.06.2018.

Поводом објављивања резултата на конкурсу Министарства културе и информисања обраћамо се јавности и најављујемо: Тужићемо Министарство културе и информисања за нарушавање угледа - и нашег и њиховог! Оваквим одлучивањем и дисквалификацијом појединих организација (као што је Војвођанска зелена иницијатива) кроз коментаре које су јавно објавили на свом сајту приликом оправдавања, своје срамотне одлуке, да не доделе средства за суфинансирање пројекта Документарни тв серијал "Зелена патрола на делу"

Тужићемо Министарство културе и информисања за нарушавање угледa!

Захтевамо да се објаве имена чланова комисија које одлучују о финансирању и избору пројеката на конкурсима Министарства културе и информисања, како би јавност видела које то новинарске "величине" одлучују да борба против корупције у области заштите животне средине није од општег значаја!?

С обзиром на то да је ово Решење, о додели средстава за финансирање пројеката у области јавног информисања, јавни документ Војвођанска зелена иницијатива ће тужити Министарство културе и информисања за нарушавање угледа у виду образложења зашто нису додељена средства за финансирање пројекта Документарни тв серијал "Зелена патрола на делу": Довољно је од Министарства што су нам ускратили подршку  а недопустиво је да нас дисквалификују кроз образложење! Цитирамо образложење Министарства културе и информисања

Комисија констатује да је документација комплетна:

Документација подносиоца је комплетна и пристигла је у траженом року. Укупна вредност пројекта је 4.350.000,00 динара. Подносилац је предложио суфинансирање пројекта у износу од 1.912.000,00 динара, што не прелази 50% вредности пројекта, нити износе утврђене јавним позивом којим је расписан Конкурс. 

Кад већ не могу да елиминишу пројекат из процедуралних разлога следи појашњење разлога за одбијање суфинансирања пројекта:

Пројекат се односи на борбу против корупције у области заштите животне средине. Опис активности није у складу са планом реализације. Пројекат није од општег значаја и више се односи на стручне органе и институције, него на грађане.

Разлози због којих ћемо тужити Министарство су следећи:

У позиву за конкурисање стоје области које ће се финансирати и међу њима је и: борба против корупције и заштита животне средине! А нама је то замерка и због тога неће суфинансирати пројекат!  Борба против корупције и заштита животне средине нису од општег значаја! - пише Министарство културе и информисања, без обзира што се пројекат снима и емитује на територији Републике Србије. - доказ: снимљене емисије и списак ТВ, које меитују серијал

Написати да активности нису усклађене са планом реализације је ГЛУПОСТ! Серијал се снима од 2010. године и до сада је снимљено и ажурирано више од 100 полусатних емисија, које су се емитовале на: ТВ Б92 инфо, ТВ Војводини и више од 100 локалних, регионалних и страних ТВ станица. Серијал се преводи на мађарски, шпански и енглески језик. Напомињем да са свим станицама имамо потписане Уговоре о емитовању у редовним терминима: премијерно и неколико реприза недељно. Како можемо девет година испоручивати сваког месеца једну нову и 3 или 4 ажуриране емисије, ако нисмо у стању да ускладимо активности с планом реализације!? - каже Ружа Хелаћ, ауторка серијала.

Чланови комисије ће се променити - кад тад - али њихова негативна, нетачна, злонамерна констатација ће остати! Тражимо да нам се Министарство културе и информисања јавно извини! И да из образложења избрише нетачну и срамотну констатацију да пројекат Документарни тв серијал "Зелена патрола  на делу" више се односи на стручне органе и институције, него на грађане  - што је апсолутна неистина!

Јер: Документарни тв серијал "Зелена патрола на делу" се искључиво снима на пријаве грађана из локалних средина, којима је нарушено здравље и квалитет живота због загађења које производе тзв Инвеститори. Добили смо више од хиљаду пријава корупције која има за последицу уништавање животне средине и квалитета живота грађана! 

Серијал омогућава грађанима да пријаве проблеме, којима су у локалним срединама изложени на милост и немилост бахатим доносиоцима одлука и тзв. инвеститора, и да изнесу проблеме корупције у животној средини јавно, ради бржег и квалитетнијег решавања проблема.

Ако погледате називе емисија видећете да су у њиховим називима места у којима смо снимали: Чучуге, Темска, Уб,  Горња Рогатица, Бродарево, Палић, Турија, Ивање...

Ако погледате било коју емисију видећете да се око 80% садржаја односи на грађане  а преостали део на институције и стручне органе, ради документовања изјава и тврдњи саговорника/грађана.

И коначно, можда најважиње: Тужићемо их зато што нарушавају свој углед и кредибилитет и умањују вредност пројеката и организација којима су доделили средства! Јер није важно ШТА него КО ти је доделио средства! Мора се престати са нарушавањем угледа и кредибилитета Министарства! Ако је некредибилан суфинансијер то такође нарушава углед корисника средстава! Образложење које је Министарство дало за пројекат Документарни тв серијал "Зелена патрола на делу" је нанело несагледиву штету угледу Војвођанске зелене иницијативе! 

Најмањи је проблем што нисмо добили средства за суфинансирање пројекта! Ми смо од Министарства добили увреду и дисквалификацију! - и то ће заувек остати забележено! Пројекат је добио најзначајнија новинарска признања и признања за документарни филм и репортажу у Србији и свету! Колико мораш бити несвестан да као разлог одбијања пројекта напишеш: борба против корупције у области заштите животне средине!?

С поштовањем

Ружа Хелаћ - председница


# заштита животне средине Министарство културе и информисања Ружа Хелаћ Зелена Патрола
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима