Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сребрни хор Шуматовац на фестивалу у Херцег Новом

rss

06.10.2016. Радио Херцег Нови

Мешовити хор "Шуматовац" из Алексинца наступио је на 2 Међународном фестивалу хорова у Херцег Новом и достојно репрезентовао традицију хорског певања у нашем крају.

Сребрни хор Шуматовац на фестивалу у Херцег Новом

Завршен је 2. “МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ХЕРЦЕГ НОВИ”, који је био додатна потврда великог поштовања ове врсте умјетности. Учесници богатог програма протекле културне манифестације, уприличили су јединствену атмосферу, која је оставила изузетан утисак на све присутне и наставила да подстиче развој хорског пјевања како на локалном и националном, тако и на регионалном нивоу.

Ревијалним наступом хорова „Musica viva“ из Сомбора, „Свети краљ Стефан Дечански“ из Књажевца и „Ветер“ и „Крог“ из Љубљане завршен је тродневни Међународни хорски фестивал у Херцег Новом који је окупио 13 хорова из Словеније, Хрватске, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Хорови из региона такмичили су се за награду “Laureat” и 500 еура.

Фестивал је отворила почасна гошћа, доцент Факултета музичких умјетности у Београду, диригенткиња хора Collegium musicum, Драгана Јовановић.

Таленат и умијеће шест омладинских и седам хорова одраслих оцјењивао стручи жири у коме су биле поред почасне гошће диригенткиње Драгане Јовановић, и диригенткиња Јасенка Остојић Радиковић, професор одсјека за дириговање, харфу и удараљке на Музичкој академији Свеучилишта у Загребу, Себастијан Врховник, диригент Академског певацког збора из Љубљане, гостујући диригент Коморног збора РТВ Словенија, збора Мариборске опере, Женске вокалне скупине Чарнице и Словенског коморног збора, и гост из Италије, диригент и професор Giorgio Guiott из Торина. Они су синоћ прогласили најбоље.

У категорији хорова одраслих лауреат (92, 04 бодова) фестивала је Дјевојачки хор Ветер, диригенткиња Тереза Подлогар.

По броју освојених бодова у категорији хорова одраслих слиједе: Коморни збор „Крог“ из Љубљане, Мјешовити хор „Шуматовац“ из Алексинца, камерни хор „Свети краљ Стефан Дечански“ из Књажевца и Мјешовити хор „Гортинија“ из Ђевђелије, који су освојили сребро, па Мјешовити хор КУД-а “Фадил Догдибеговић – Дикан“ из Какња и Руски хор „Зима“ из Бара, којима су припале бронзе. У конкуренцији дјечјих и омладинских хорова, побједник је Дјевојачки хор „Ветер“ из Љубљане, злато је припало и Дјевојачком хору Пјевачког збора младих „Јосип Каплан“ из Ријеке, сребро Женском црквеном хору „Свети Кирил и Методиј“ из Велеса, а бронза Дјевојачком хору „Виле“ из Куле, док је у А1 категорији бронзом награђен Дјечји хор „Лептирићи“ из Куле.

И ове године учесници, па и публика, потврдили су љубав према хорском пјевању, а организатори у херцегновској Музичкој школи жељу да обезбједе добру будућност манифестацији која према ријечима директорке ове установе Наде Караџић, треба да подстиче развој хорског пјевања не само у Херцег Новом ,већ и у Црној Гори и региону.

Организатори фестивала били су НВО Фортуна, Музичка школа, уз подршку ТО Херцег Нови и цркве Св. Јеронима, која је уступила порту за такмичарски и ревијални дио фестивала.


# Шуматовац хор фестивал Шуматовац хор Ана Јовановић музичка школа Херцег Нови
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима