Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Selu u pohode, pesničko veče u Moravskom Bujmiru

rss

24.07.2019. Boža Marković

U petak, 19. jula 2019. Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca organizovao je posetu Moravskom Bujmiru u okviru predstojeće "Kačamakijade", a povodom aktivnosti pod nazivom " Selu u pohode".

Dragiša Marković uručuje knjigu Branislavu Blagojeviću

Poseta je započeta obilaskom Etno kuće i galeriji u seoskom domaćinstvu Branislava Blagojevića, diplomiranog inženjera i ekonomiste, kao i pesnika i slikara naivca. Postavke su delovi pokućstva nekadašnjeg moravskog domaćinstva, posuđe, alati, čerge, krpare, slike, oslikano kamenje, lejke i ikone svetaca, što daje poseban doživljaj koji karakteriše duhovnost i tradiciju srpskog naroda uopšte.

U nastavku posete u novim prostorijama Doma kulture u Moravskom Bujmiru održano je pesničko veče. Učestvovala su tri udruženja iz Opštine Aleksinac: Udruženje stvaralaca u kulturi "Zavičaj" iz Žitkovca, Književni klub "Velimir Rajić" iz Aleksinca i predstavnici Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac.

Pesničko veče je otvorio predsednik USUK Žitkovca, koji se zahvalio MZ i porodici Blagojević i pročitao pesmu "Selo" iz tek izašle knjige "Buka, strašnija od zvuka" iz edicije "Moje selo u pričama i pesmama"- "Svetionika" iz Kragujevca. Pesme su čitali još dr Žaklina Mančić, Mišel Boltres, Ljiljana Gligorujević, Dragoslav Ristić i Slađana Ivanović. Iz Književnog kluba "Velimir Rajić" iz Aleksinca pesme su čitali: Slobodanka Živković, Svetlana Biorac, Srbobran Matić, kao i domaćin Etno kuće i organizator Branislav Blagojević.

Završavajući pesničko veče predsednik USUK-a je za kraj pročitao pesmu "Breze" posvećenu velikom ruskom pesniku Sergeju Jesenjinu, čime je simbolično pozdravio svoje učenike VIII razreda koji su trenutno u Moskvi i Vladivostoku, u kampu "Budući ambasadori" koji okuplja hiljadu i šesto dece iz 120 zemalja sveta, koji vodi vicepredsednik Asocijacije diplomata MID RF Evgenij Jegošjin.

U ime CKU Aleksinac prisutnima se zahvalio profesor Ivan Matejević, rekavši da je na selu sve manje ljudi i dece u školama.

Postavka ikona u Galeriji Etno kuće, Svetlana Biorac i Slađana Ivanović

Manifestacija "Selu u pohode" organizovana je prvi put u junu ove godine. Prva poseta bila je Donjem Suhotnu, a u Moravskom Bujmiru je pesničkoj večeri prethodila jednodnevna likovna kolonija. Etno selu su svoje knjige ostavili i neki pesnici, pored predsednika USUK- a Dragiše Markovića.

Tekst i foto: Boža Marković


# Velimir Rajić Dragiša Marković Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin Centar za kulturu i umetnost Moravski Bujmir Ivan Matejević Srbobran Matić etno likovna kolonija Žaklina Mančić Dragoslav Ristić Branislav Blagojević
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima