Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Rudarski tango

rss

08.08.2016. Marko Miladinović

U okviru obeležavanja Dana rudara, 5. avgusta, u holu Doma rudara na Aleksinačkom rudniku, organizovana je promocija knjige Slavomira Vasića „Rudarski tango“ u izdanju Centra za kulturu i umetnost Aleksinac.

Rudarski tango

O knjizi su govorili: Ivan Matejević – urednik programa CKU Aleksinac, Borislav Jovanović – prevodilac, Hadži Miodrag Miladinović – majstor umetničke fotografije i autor Slavomir Vasić.

„Pišući o rudarskoj svakodnevici jednog, u osnovi, sentimentalnog života, Slavomir Vasić, u svojoj knjizi otkriva jedan unutrašnji, emotivni lični svet, mnogo upečatljiviji, od onog čime se ova knjiga na prvi pogled zanima.

Otkrivajući atmosferu bluza i rokenrola u sevdahu jednog autentičnog balkanskog ambijenta, melanholija njegovih stihova na zadivljujući način spaja našu surovu podzemnu stvarnost sa američkom bit tradicijom, ritmom i melodijom kakve su imali samo retki zatočenici TVRĐAVE POEZIJE. Reafirmišući ono što nas povezuje u vremenu kad se čini da nas i muzika razdvaja, Slavomir Vasić je napisao jednu knjigu za sve generacije koje su imale varljivu sreću da žive u drugoj polovini dvadesetog veka.

Ako je tango tužna misao koja se pleše, onda je „RUDARSKI TANGO“, pre svega, sećanje na jednu zemlju, na prvi pogled, postojbinu bluza, kroz koju hodaju uspešni i srećni ljudi, sa očima punih suza. Otkrivajući svetlost u misteriozno očaravajućem mraku rudarskog okna, Vasić otkriva i malo svetlosti u našim dušama, zalutalim u stranputicama velikih iluzija, na nebu i na zemlji.“


# Aleksinački Rudnik Hadži Miodrag Miladinović Slavomir Vasić knjiga Borislav Jovanović promocija rudari Ivan Matejević Dom rudara Dan rudara
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima