Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Festivalski odbor se ogradio od svake politizacije, prebacuju krivicu na protivnike rijalitija

rss

05.12.2018.

Festivalski odbor prvoizvedenih predstava je održao sednicu i oglasio se u javnosti putem pojedinih medija.

Festivalski odbor se ogradio od svake politizacije, prebacuju krivicu na protivnike rijalitija

Festivalski odbor prvoizvedenih predstava je na poslednjoj sednici prihvatio ostavku umetničkog rukovodioca Tomislava Trifunovića, koju je on podneo još za vreme trajanja Festivala.

Festivalski odbor je, uz jedan uzdržan glas, usvojio i Zaključke u vezi sedmog festivala prvoizvedenih predstava, koga su obeležili događaji nastali nakon što je „zbog sukoba interesa” dva dana pre njegovog početka zamenjena predstava „Utopljena duša” u kojoj glavnu ulogu igra Sergej Trifunović komadom „Na tragu”, takođe u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta. Zbog interesovanja javnosti donete zaključke objavljujemo u celosti.

Zbog politizacije čitavog Festivala, Festivalski odbor ima potrebu da javnost obavesti o hronologiji dešavanja. Nakon saznanja da su neregularni uslovi takmičenja zbog sukoba interesa (umetnički direktor i predsednik Selektorske komisije, u takmičarski program uvrstio je predstavu u kojoj je glavni glumac njegov sin), Festivalski odbor je u trenutku saznavanja uz konsultaciju i na predlog umetničkog direktora odlučio da selektovanu predstavu zameni drugom koja ispunjava uslove takmičenja. Osim pravnih, i etički razlozi jasni i poznati svim akterima sličnih pozorišnih festivala, obavezivali su selektora na ovu promenu koju je Festivalski odbor samo potvrdio.

Naglašavamo da predstava Utopljene duše nije zabranjena, niti je zabranjen njen glavni glumac, već je ista zamenjena drugom odgovarajućom predstavom zbog regularnosti takmičenja. Na pitanje o postojanju istog sukoba interesa pre dve godine, Festivalski odbor konstatuje da je postojao i tada, ali je napravljen previd a umetnički direktor kao iskusni pozorišni radnik i čovek od kredibiliteta kome je poverena selekcija bez ikakve sumnje u istu, nije ukazao na njegovo postojanje. Tada, nakon podele nagrada, nijedno pozorište nije uložilo žalbu na regularnost, tako da nije bilo posledica.

Konstatujmo i da Grujica Veljković nijednu odluku nije doneo samostalno, već da je kao predsednik Festivalskog odbora bio određen da u njegovo ime saopšti donetu odluku. To što su najveći protivnici rijaliti šou programa sitnošićardžijski pokušali sebi da daju na značaju, povećaju svoju popularnost i ugrabe po koji jeftin politički poen, pokušavajući da od Aleksinca načine pozorišni imaginarijum, služi njima na čast i u takvoj režiji Festivalski odbor ne želi da učestvuje.

Na kraju, ograđujemo se od svake politizacije ovog slučaja, uvereni da Aleksinac i njegova pozorišna publika, zaslužuju nacionalni pozorišni festival jedinstven na Balkanu, a jedan od retkih u Evropi.

---

Ovo saopštenje nije objavljeno na Fejsbuk stranici festivala, što je bila dosadašnja praksa, već na veb stranama Radio Aleksinca.


# Grujica Veljković pozorište festival Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Toma Trifunović
@WhistlerDick @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima