Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Premijera u fabričkoj hali

rss

01.12.2011. Izvor: Aleksinačke novosti

Priliku da prvi vide novu predstavu Aleksinačkog amaterskog pozorišta, "Život u tesnim cipelama", imaće radnici aleksinačke fabrike filtera Frad i to na svom radnom mestu.

Premijera u fabričkoj hali

Zbog tematike najnovijeg teksta Duška Kovačevića, koji je aleksinačkim amaterima besplatno ustupio pravo na postavku njegovog dela, glumci su odlučili da prvo izvođenje bude u autentičnom ambijentu fabričke hale i pred radnicima, jer predstava govori o njihovim sudbinama u procesu privatizacije.

Istog dana, u večernjim satima, predstavu će imati priliku da vidi i pozorišna publika u aleksinačkom Domu kulture.

Reditelj Duka Jovanović ističe da je rad na izradi predstave predstavljao zadovoljstvo, ali i ogroman emotivni napor:

- Predstava govori o sudbinama radnika fabrike cipela opljačkane i uništene privatizacijom. Uništavanjem fabrike uništeni su i njihovi životi. Odlučuju se na štrajk glađu i to do smrti.

Duško je maestralno, kako samo on to može, napisao crnu komediju u kojoj se prepliću najslađi smeh i očajničke suze.

Bilo je trenutaka kada smo prekidali probe zbog prejakog emotivnog naboja, jer su neki od glumaca u opisima sudbina radnika prepoznavali svakodnevne situacije, pa čak i iz svog života.

Na kraju odlučili smo da premijeru posvetimo radnicima, jer će oni najbolje razumeti o kakvim se emocijama radi u trenucima kada se urušava sve ono u šta ste uložili ceo radni vek, od čega ste živeli i na šta ste bili ponosni. -

Svoje prisustvo na večernjem izvođenju predstave u Aleksincu potvrdili su i autor teksta, ministar kulture Republike Srbije i selektori nekoliko pozorišnih festivala amaterskih pozorišta.

Nakon dva izvođenja 9. decembra "Života u tesnim cipelama" u Aleksincu, ansambl Aleksinačkog amaterskog pozorišta gostovaće sa predstavom u nekoliko gradova Srbije do kraja godine, a u 2012. očekuje ih oko tridesetak gostovanja u pozorištima širom Srbije i učešće na festivalima.



# štrajk festival štrajk glađu
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima