Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Spomenik Nemanjićima izvajan u Aleksincu

rss

26.11.2015. Tekst: Boža Marković

Grad Aleksinac bio je osam meseci domaćin akademskom vajaru Vukašinu Miloviću, profesoru Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, za vreme vajanja spomenika Stefan Dušan kralj Milutin Drugi, koji je na Dan kralja Milutina otkriven u Kosovskoj Mitrovici.

Spomenik Nemanjićima izvajan u Aleksincu

Ovaj prepoznatljiv umetnik prepoznatljiv po načinu svog izražavanja, jer vaja svoje skulpture u metalu, na međunarodnoj smotri vajara u Vijetnamu, pre par godina, u velikoj međunarodnoj konkurenciji, dobio je prvu nagradu.

Za našu sredinu vajar Vukašin Milović je interesantan zbog toga, jer je na naslovnoj strani nadromana Slavoljuba Markovića, iz Jakovlja, pod nazivom "Pobunio sam se životom", koji je predstavljen na 60. Sajmu knjiga u našem glavnom gradu, jedan od njegovih mnogobrojnih ostvarenja.

Nije ni ovo slučajnost, kao i to da su Slavoljub i Dragiša Marković, književnici, dva braća i jedini u Srbiji, poput braće Polić-Kamov u Hrvatskoj.

Grad Aleksinac pod Brđankom zahvaljujući svom gostoprimstvu bio je i do sada na usluzi i drugim stvaraocima, a može da bude i domaćin kolonije vajarima čime bi grad slobode i stradanja postao bogatiji za skulpture koje bi ostale iza radionice za skulpture koje bi bile izložene u gradu.

Evo šta nam je Bukašin rekao o ovom spomeniku:

Uzor za izradu spomenika su mi bile freske sa likom kralja Milutina iz manastira koje tokom svoje vladavine sazidao. Na njima se mogu naći neophodni podaci o odeći koju je nosio. Takođe lik kralja Milutina na tim freskama ima elemente portreta.

Skulpturu sam napravio od mesinganih ploča debljine 4 i 5 milimetara koje sam kovanjem i zavarivanjem oblikovao.

Čitajući podatke o životu kralja Milutina shvatio sam njegovu izuzetnost i značaj dela kojim je ostavio neizbrisivi pečat u srpskoj istoriji i kulturi(i šire) i da je posebna čast i odgovornost praviti mu spomenik što me motivisalo da uložim maksimalan napor, i iznađem interesantna i adekvatna rešenja za ovaj spomenik.

Izrada skulpture sam počeo u februaru ove godine u firmi KOMAK-M u Aleksincu a okončao nekoliko dana pred otvaranje spomenika, ukupno preko 8 meseci rada i mnogo duže razmišljanja jer je inicijativa za izradu pokrenuta skoro godinu dana ranije. Firma KOMAK-M mi je pružila značajnu pomoć u izradi skulpture u vidu prostora, materijala, alta i pomoć majstora, prevoza materijala itd.

Spomenik je otvoren 17. 11. 2015. godine.

Tokom dana otvaranja sam primijetio da skulptura ostavlja pozitivan utisak na kolege , aktere izrade, posmatrače i građane Zvečana , nisam čuo negativan komentar što mi daje nadu da sam opravdao ukazano poverenje.
Skulptura je teška preko 500 kilograma, a visoka oko 3,2 metra.

Nadam se da će skulptura preživeti ova teška vremena i da će vekovima krasiti trg u Zvečanu.

Biografija

Vukašin Milović, rođen je 1962. godine u Andrijevici (Crna Gora). Vajanje na FLU u Beogradu završio, 1988. godine , zvanje Magistra Vajarstva stekao na istom fakultetu 1990. godine . Do sada je izlagao na velikom broju grupnih izložbi i 22 samostalne. Od 1989. godine, član ULUS-a.Do oktobra 2015.godine bio zaposlen na Fakultetu umetnosti iz Prištine sa sedištem u Zvečanu u zvanju vanredni profesor za skulpturu u metalu. Trenutno zaposlen na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u zvanju docent za vajanje i modelovanje. Dela mu se nalaze postavljena u javnim prostorima, zbirci Narodnog muzeja u Beogradu i drugim muzejima i zbirkama kod nas i u svetu.

Komentara: 2


# Dragiša Marković Boža Marković - Nesvrćanin spomenik Crna Gora Vukašin Milović Komak M Kralj Milutin Kosovska Mitrovica Miodrag Stošić
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+8) (-2)

    VMF 28.11.2015.
    I naravno ko bi bolje podrzao ovog velikog coveka veselog lica, nego Komak-M doo Aleksinac,umetnost i istorija u srcu i dusi....

  • (+5) (-2)

    Svedok 28.11.2015.
    Devet meseci je potrebo majci da na svet donese savrsenu bebu, bas toliko je bilo potrebno ovom nadarenom umetniku da svtori ovo izuzetno umeticko delo. Bila sam svedok muka u kojima je radjano, tim jace osecam njegovu vrednost i velicinu. Cast mi je bilo upoznati Vukasina Milovica.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima