Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nikita Vlasov, mladi ruski muzičar na harmonici, održao koncert u Aleksincu

rss

16.11.2018. Boža Marković

U drugoj prilici za ovakav koncert bi se tražila karta više, a u Aleksicu je hol Aleksinačke gimnazije bio tesan za mnoge ljubitelje muzike koji su prisustvovali koncertu Nikite Vlasova, iz Ruske Federacije.

Nikita Vlasov, mladi ruski muzičar na harmonici, održao koncert u Aleksincu

Bliskost srpskog i ruskog naroda osetila se na samom početku koncerta kada se ovaj mladi umetnik obratio prisutnima oslovljavajući ih sa "Dragi prijatelji", umesto uobičajenog "Dame i gospodo", kakav je red pri njegovim nastupima. Oplemenjen doživljajima iz naše sredine rekao je da će na repertoar staviti i srpsku muziku.

Ovaj izuzetan virtuoz, koji je tek prešao tridesetu godinu, a četvrt veka bavi se muzikom, izveo je 9 muzičkih kompozicija za harmoniku. Izbor za program koncerta bio je takav da su muzičke numere mogli da prate i oni koji nisu iz sveta muzike. Neke od kompozicija prbližile su još više izvedene ruske teme našoj publici, a izražavaju bliskost slovenskih duša i osećanja.

Veoma je važno da je koncertu prisustvovalo mnogo učenika i studenata muzike, a aplauzi su govorili sve. Atmosfera iza koncerta bila je prisna. Mnoga deca su se slikala sa gostom večeri i uzela autograme.

Predstavnici srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" Žitkovac, uručili su gostu istorijski spis Bože Nesvrćanina "Rajevski, pukovnik sa tri srca..." kao i tekstove pesama "Nikolaj II Romanov", "Pukovnik Rajevski" sa notnim zapisom i "Ratnici, 1999.", kako bi se ovo stvaralaštvo približilo ruskom narodu i ostvarila moguća saradnja na ovom polju, a ovom plodnom umetniku pruži deo informacija o nekim trendovima u delu muzičkog stvarslaštva ove sredine.

Retka prilika za gostovanje Nikite Vlasova biće ostvarena još u Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu, zahvaljujući Ambasdi RF u Beogradu.

Organizator koncerta bila je Osnovna muzička škola "Vladimir Đorđević" u Aleksincu u saradnji sa Aleksinačkom gimnazijom.


# Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin Aleksinačka gimnazija muzička škola Vladimir Đorđević harmonika Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski Nikita Vlasov
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima