Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mladi srpski akademski slikari Americi

rss

17.05.2016. Marko Miladinović

Sinoć je u galeriji Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu, otvorena zanimljiva izložba.

Mladi srpski akademski slikari Americi

Izložbu je otvorio organizator Miša Mandić i ataše za kulturu Ambasade SAD Erika Kin. Pored većeg broja ljubitelja umetnosti, otvaranju je prisustvovao predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, kao i pomoćnica atašea za kulturu Ambasade SAD Marija Bijelopetrović.

Inače, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac neguje odličnu saradnju sa kolonijom Kolut Mandić, zahvaljujući kojoj su naši sugrađani imali priliku da vide brojne izložbe istaknutih likovnih umetnika.

Pre dve godine Miloš Mandić, osnivač i urednik Likovne kolonije „Kolut Mandić“ realizovao je ideju grupne izložbe pod nazivom „Srpski slikari Americi” („Serbian painters-tribute to America“).

Oko tog projekta okupilo se tada dvadeset i pet savremenih srpskih slikara različitih poetičkih i tehničkih opredelenja, koji su autonomno, svaki iz svog ugla, imaginirali vlastiti doživljaj velike teme poznate pod imenom Amerika. Izložbu je imala priliku da vidi likovna javnost u deset gradova Srbije.

Posle tri godine nastavlja se sa širenjem i produbljivanjem iste tematske ideje, s tim što su ovoga puta za njeno ostvarenje pozvani odabrani mladi srpski akademski slikari. Njima je prepušteno da slobodno izraze govor svojih inspiracija u složenom polju raznovrsnosti i ponuda sa liste ekskluziviteta, koji Amerika, sa svojih pedeset država i jednim federalnim okrugom, uživa u modernom svetu kao ekonomska, vojna i politička velesila.

Slikarima je ostavljeno da po ličnom izboru, pa čak i metaforički, „ispričaju” svoja viđenja, strasti i doživljaje američke stvarnosti od pulsacija magične fascinacije Američkog sna, Gugenhajmovog muzeja umetnosti, Deklaracije nezavisnosti, Kanjona Kolorado i Bele kuće do Velike ravnice između reke Misisipi i Stenovitih planina, Nijagarinih vodopada do oblakodera Menhetna i šesdeset i dva okruga grada Njujorka.

Ova izložba otvorila je i vrata za ispoljavanje likovnih osvrta na višedecenijsko prijateljstvo, veze i savezništvo Srbije i Amerike i njihovih naroda, a naročito velikog broja državljana SAD-a srpskog porekla, koji su iskrena spona prijateljstva dve države.

Ovaj put, mladi umetnici su izabrani sa svih likovnih akademija u Srbiji. Izabrali su i preporučili dekani i profesori sa likovnih akademija, ali i veoma značajni likovni kritičari i galeristi, što je garancija da su mladi umetnici perspektiva savremenog srpskog slikarstva, i da će na odličan način reprezentovati ono najbolje na likovnoj sceni Srbije.


# predsednik opštine Centar za kulturu i umetnost Nenad Stanković izložba SAD Marko Miladinović Miloš Mandić Miša Mandić
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima