Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba Narodne Banke Srbije o srpskom novcu u Aleksincu

rss

11.06.2015. Tekst i foto: Boža Marković

Povodom Dana opštine Aleksinac u Art galeriji centra za kulturu i umetnost u Aleksincu 5. 6. 2015 otvorena je izložba o srpskom novcu kopiranog kolor tehnikom i predstavljenog u katalozima, povodom veka osiguranja u Srbiji i angažovanom kapitalu.

Izložba Narodne Banke Srbije o srpskom novcu u Aleksincu

Izložbu je otvorio predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković i Petar Lacmanović iz Narodne banke Srbije.

Ova izložba je bila lep doživljaj za ljubitelje starijeg i novog novca Srbije od 13. do 19. Veka, koju je pratio veoma lep katalog na 84 stranice, odštampan na punijem papiru i u kolor tehnici,  sa popisom  predstavljenih primeraka, počev od novca srednjovekovnih vladara iz perioda kraljeva, carevaperioda vladavine oblasnih gospodara, perioda despotovine i gradova.

U katalogu su sadržane i novčanice Kneževine i Kraljevine Srbije (1868-1918) i kovani novac., zatim novac Jugoslavije (1918- 2003), sa predstavom novčanica, kovanog novca, novac Kraljevine Jugoslavije, novčanice u izdanju Srpske narodne banke za vreme okupacije, specimeni novčanica Narodne banke Kraljevine Jugoslavije u emigraciji, novac  iz perioda socijalističkke Jugoslavije, od FNR , sa predstavom novčanica, kovanog novca,  i najnoviji novac Republike Srbije, kao i prigodan kovani novac kovan povodom 2. Zasedanja AVNOJ-a, smrti J. B. Tita, 800 godina manastira Hilandar i 150 godina od rođenja Nikole Tesle, u dva apoena.

Izložbu su pratili i katalozi o Veku osiguranja u Srbiji i Angažovanom kapitalu- hartije od vrednosti, uraženi u izusetnoj kolor tehnici na debljem papiru, tipa kunstdruk.

Iako su ovi naslovi predstavljeni Beogradu i u drugim sredinama pre par godina prava je radost za numizmatičare, ljubitelje muzeja,  istoričare i druge da je ovakva jedna postavka predstavljena u Aleksincu.
 


# predsednik opštine Centar za kulturu i umetnost Nenad Stanković izložba dom kulture NBS novac Petar Lacmanović
@cekulaleksinac @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima