Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Млади српски академски сликари Америци

rss

17.05.2016. Марко Миладиновић

Синоћ је у галерији Центра за културу и уметност у Алексинцу, отворена занимљива изложба.

Млади српски академски сликари Америци

Изложбу је отворио организатор Миша Мандић и аташе за културу Амбасаде САД Ерика Кин. Поред већег броја љубитеља уметности, отварању је присуствовао председник општине Алексинац Ненад Станковић, као и помоћница аташеа за културу Амбасаде САД Марија Бијелопетровић.

Иначе, Центар за културу и уметност Алексинац негује одличну сарадњу са колонијом Колут Мандић, захваљујући којој су наши суграђани имали прилику да виде бројне изложбе истакнутих ликовних уметника.

Пре две године Милош Мандић, оснивач и уредник Ликовне колоније „Колут Мандић“ реализовао је идеју групне изложбе под називом „Српски сликари Америци” („Serbian painters-tribute to America“).

Око тог пројекта окупило се тада двадесет и пет савремених српских сликара различитих поетичких и техничких определења, који су аутономно, сваки из свог угла, имагинирали властити доживљај велике теме познате под именом Америка. Изложбу је имала прилику да види ликовна јавност у десет градова Србије.

После три године наставља се са ширењем и продубљивањем исте тематске идеје, с тим што су овога пута за њено остварење позвани одабрани млади српски академски сликари. Њима је препуштено да слободно изразе говор својих инспирација у сложеном пољу разноврсности и понуда са листе ексклузивитета, који Америка, са својих педесет држава и једним федералним округом, ужива у модерном свету као економска, војна и политичка велесила.

Сликарима је остављено да по личном избору, па чак и метафорички, „испричају” своја виђења, страсти и доживљаје америчке стварности од пулсација магичне фасцинације Америчког сна, Гугенхајмовог музеја уметности, Декларације независности, Кањона Колорадо и Беле куће до Велике равнице између реке Мисисипи и Стеновитих планина, Нијагариних водопада до облакодера Менхетна и шесдесет и два округа града Њујорка.

Ова изложба отворила је и врата за испољавање ликовних осврта на вишедеценијско пријатељство, везе и савезништво Србије и Америке и њихових народа, а нарочито великог броја држављана САД-а српског порекла, који су искрена спона пријатељства две државе.

Овај пут, млади уметници су изабрани са свих ликовних академија у Србији. Изабрали су и препоручили декани и професори са ликовних академија, али и веома значајни ликовни критичари и галеристи, што је гаранција да су млади уметници перспектива савременог српског сликарства, и да ће на одличан начин репрезентовати оно најбоље на ликовној сцени Србије.


# председник општине Центар за културу и уметност Ненад Станковић изложба САД Марко Миладиновић Милош Мандић Миша Мандић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима