Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mirjana Milovanović, slikarka Teslinog portreta

rss

25.12.2017. Dušan Ostojić

Gledajući slike Mirjane Milovanović uočio sam tri jako važna elementa koja su me obradovala do te mere da sam krenuo u internet pretragu sa ciljem da saznam što više o ovoj akademskoj slikarki, koja živi i radi u Beogradu.

Mirjana Milovanović

Otuda i ova priča o jednoj mladoj, vrednoj i definitivno uspešnoj slikarki.

Mirjana izuzetno dobro poznaje teoriju crtanja i slikanja, vidi se da je bila dobar i vredan student. Primetio sam da su njene slike prepoznatljive, i treće, vrhunski vlada jednom od najtežih slikarskih disciplina, portretom.

Kroz njene slike se jasno vidi ozbiljno akademsko znanje, vladanje infrastrukturom svakog ozbiljnog slikara.Crtež, kombinacija boja, kompozicija rada su tako efektno usklađeni da je Mirjanine slike lako prepoznati. Upravo toj prepoznatljivosti mnogi umetnici teže, od početka do kraja svoje karijere, a Mirjani je to definitivno uspelo. Potvrda kvaliteta njenog rada vidi se na različitim poljima koji dokazuju vrednost jednog slikara. Od 2005.godine do 2009. godine bila je asistent na predmetu dizajn. Izlagala je u najboljim beogradskim galerijama, Galerija Zvovo, Art finale, Galerija 063, Paviljnon Cveta Zuzorić, Galerija primenjenih umetnosti...Od međunarodnih izložbi ističem detalj iz njene karijere, izložba u Torontu, International Gallery of Arts Igoa.

Treći segment njenog rada koji mi se posebno dopao jeste portret. Portret može biti jako klizav teren za svakog umetnika. Treba biti dovoljno uspešan i uraditi portret da liči na onoga koga portretišeš, ali i dovoljno intuitivan, i slikom preneti I nešto od ličnosti, karaktera portretisane osobe. Uz to, portret ne sme da liči na puku fotografiju, niti sme da bude umetnički toliko slobodan da se ne može jasno utvrditi o kojoj osobi se radi. Klizavost se ogleda upravo u tome, da se ne sklizne u kič, sa jedne strane, ili u totalnu umetničku slobodu sa druge strane. Dakle tim uzanim prostorom prave umetničke vrednosti, Mirjana Milovanović i te kako dobro gospodari. Zato i nije čudno što je upravo portret Nikole Tesle koji je Mirjana oslikala u tehnici ulje na platnu, deo stalne muzejske postavke u muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Mirjana Milovanović je rođena u Peći 1981. godine, a 2004. godine je diplomirala na Akademiji umetnosti u Beogradu, slikarstvo u klasi profesora Zorana Petrovića.

Neke od njenih radova možete videti u onlajn galeriji koju predstavljamo.

Komentara: 5


# izložba umetnost slikarstvo Mirjana Milovanović
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-1)

  Tamara- Mirjanin student 26.12.2017.
  Mirjana je fenomenalan umetnik, i pedagog, bila nam je asistent na fakultetu.
  Radovi su joj prelepi.
  Veliki pozdrav za umetnicu od njene studentkinje Tamare Mikić

 • (+5) (-1)

  Ovo što sam video izgleda baš dobro 26.12.2017.
  Ovo što sam video izgleda baš dobro.
  Moža je trebalo da ubacite nazive slika i dimenzije jer ovako nemam predstavu koliki su formati ali zaista se vidi da je umetnica talentovana.

 • (+4) (-1)

  NE SAMO STO LEPO CRTA NEGO I BAS LEPO IZGLEDA 26.12.2017.
  OVA UMETNICA VISE LICI NA MANEKENKU PO LEPOTI NEGO NA UMETNICU. BAS IZGLEDA PRELEPO.

 • (+2) (-1)

  Ceca 27.12.2017.
  Zaista se prepoznaje veliki talentan. Slike su sa fenomenalne sa prepoznatljivim pecatom prelepe umetnice Mirjane.
  Samo napred.

 • (+1) (-2)

  Srdjan 31.12.2017.
  Da sam kompetentan da komentarišem slike sa stručne ,umetničke pozicije,to baš i nisam,mada jesu lepe,ali da je curica lepa, tu već nema spora.
  Srećnu Novu 2018- tu godinu, pre svega zdravlje i slogu, mir želim, svim čitaocima Aleksinac net, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali kao i redakciji.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima