Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba crteža Vladimira Jankovića u Nišu

rss

23.03.2015. Blic

Izložba crteža Vladimira Jankovića biće otvorena sutra u 19 časova u “ Salonu 77” u niškoj Tvrđavi.

Janković je završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a  sada je vanredni profesoro na Fakultetu umetnosti u Nišu..

Samostalno je izlagao u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Dimitrovgradu,Čačku, Pirotu, Kragujevcu, Aleksincu, Pirotu, Soko Banji, a kolektivno na preko dve stotine izložbi u zemlji i svetu

Dobitnik je  nagrade na IX izložbi crteža „Beograd 87“ 1987. godine i nagrade za slikarstvo „Pivo Karamatijević“ u Pljevlji 1991.godine.

- Posle serije pejzaža u ulju koji pokazuju izvanredno poznavanje osnovnih zakona likovnosti u klasičnim, akademskskim okvirima , Vladimir Janković se posvećuje proučavanju crteža kao medija koji pruža uvek nove, slobodne i neposredne načine slikarskog izražavanja. Vremenom slobodne, išrafirane linije postavlja u centar sopstvenih istraživanja koje poput guste mreže drže kompoziciju u ravnoteži . Prešavši slikarski put od figuracije do asocijativnih pejzaža redukujući oblike i mase do samih nagoveštaja polako izgrađuje vlastiti prepoznatljiv rukopis-navodi Radmila Kostić, kustos Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, koja je organizator izložbe. 


# Vladimir Janković Niš izložba Radmila Kostić ULUS umetnost slikarstvo
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima