Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мирјана Миловановић, сликарка Теслиног портрета

rss

25.12.2017. Душан Остојић

Гледајући слике Мирјане Миловановић уочио сам три јако важна елемента која су ме обрадовала до те мере да сам кренуо у интернет претрагу са циљем да сазнам што више о овој академској сликарки, која живи и ради у Београду.

Мирјана Миловановић

Отуда и ова прича о једној младој, вредној и дефинитивно успешној сликарки.

Мирјана изузетно добро познаје теорију цртања и сликања, види се да је била добар и вредан студент. Приметио сам да су њене слике препознатљиве, и треће, врхунски влада једном од најтежих сликарских дисциплина, портретом.

Кроз њене слике се јасно види озбиљно академско знање, владање инфраструктуром сваког озбиљног сликара.Цртеж, комбинација боја, композиција рада су тако ефектно усклађени да је Мирјанине слике лако препознати. Управо тој препознатљивости многи уметници теже, од почетка до краја своје каријере, а Мирјани је то дефинитивно успело. Потврда квалитета њеног рада види се на различитим пољима који доказују вредност једног сликара. Од 2005.године до 2009. године била је асистент на предмету дизајн. Излагала је у најбољим београдским галеријама, Галерија Звово, Арт финале, Галерија 063, Павиљнон Цвета Зузорић, Галерија примењених уметности...Од међународних изложби истичем детаљ из њене каријере, изложба у Торонту, International Gallery of Arts Igoa.

Трећи сегмент њеног рада који ми се посебно допао јесте портрет. Портрет може бити јако клизав терен за сваког уметника. Треба бити довољно успешан и урадити портрет да личи на онога кога портретишеш, али и довољно интуитиван, и сликом пренети И нешто од личности, карактера портретисане особе. Уз то, портрет не сме да личи на пуку фотографију, нити сме да буде уметнички толико слободан да се не може јасно утврдити о којој особи се ради. Клизавост се огледа управо у томе, да се не склизне у кич, са једне стране, или у тоталну уметничку слободу са друге стране. Дакле тим узаним простором праве уметничке вредности, Мирјана Миловановић и те како добро господари. Зато и није чудно што је управо портрет Николе Тесле који је Мирјана осликала у техници уље на платну, део сталне музејске поставке у музеју Николе Тесле у Београду.

Мирјана Миловановић је рођена у Пећи 1981. године, а 2004. године је дипломирала на Академији уметности у Београду, сликарство у класи професора Зорана Петровића.

Неке од њених радова можете видети у онлајн галерији коју представљамо.


# изложба уметност сликарство Мирјана Миловановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима