Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba umetničkog dueta, Jelena i Baja Lazarević

rss

18.05.2016. Dušan Ostojić

U porodici Lazarević se dobro zna ko je za koju oblast oslikavanja zadužen. Ukratko ćemo predstaviti jedan duet slikara iz našeg grada.

Izložba umetničkog dueta, Jelena i Baja Lazarević

U svetu muzike mnogo su češči, a ponekad i neophodni dueti. Kako oni u porodici, da bi umetnička porodica lakše opstala, tako i oni na polju poslovne saradnje, ili bolje reći umtničkog stvaranja, kako bi pravac razvoja jedne muzičke misije imao više uspeha.

Jelena kaže da je Baja taj koji odlično, precizno i brzo crta, ima nepogrešiv potez za pravu nijansu boje koju treba oslikati, a na Jeleni je onaj finiji deo, završnica, rad na detaljima koje treba popraviti. Jelena Lazarević i Aleksandar Baja Lazarević skoro 20 godina se bave i crtanjem, i slikanjem i ikonopisanjem. Njihove ikone se nalaze u kolekcijama na različitim kontinentima ovoga sveta. Održali su pravi školski pristup ikonopisanju, poštujući sva pravila starog Vizantijskog ikonopisa. Oslikali su mnoge crkve našeg kraja, od Donjeg Suhotna; Katuna Crne bare do ikona Pravoslavnih crkava Svrljiškog kraja.

Jelena i Baja su autori i grba opštine Aleksinac.

Imao sam i tu priliku da budem gost u ateljeu porodice Lazarević.

Moj utisak je divan, stiče se utisak da je radna atmosfera uvek prisutna, od rasklopljenog štafelaja, postavljenih slika ili motiva za crtanje, pa do niza enciklopedija i monografija iz oblasti slikarstva.

Uvek se čuje dobra muzika, a Lazarevići su zaista dobri domaćini.

Koliko su dobri slikari, odlučite sami, i to baš tako što ćete doći na njihovu izložbu.

Komentara: 0


# Aleksandar Lazarević Baja Jelena (Milosavljević) Lazarević umetnost slikarstvo
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima