Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Lazarevići darivali religiju ljubavi i umetnost lepote

rss

21.05.2016. Saša Marković Gidra

U prostorijama Zavičajnog muzeja otvorena je interesantna izložba bračnog para Jelene i Aleksandra-Baje Lazarevića pod nazivom „IKONE“.

Lazarevići darivali religiju ljubavi i umetnost lepote

Ovaj simpatični par iz Aleksinca je odavno poznat javnosti po svojim ikonopisanjem i fresko slikarstvom. Pored velikih broja ikona koje se nalaze u privatnom vlasništvu širom Srbije i sveta, Lazarevići su uradili i puno ikonostasa i freska u okolnim selima (Crnoj bari, Stanci, Veliki i Mali Drenovac, Donje suhotno i u još nekoliko sela u svrljiškoj opštini). Takođe su osmislili i idejno rešenje grba SO Aleksinac.

Izložbu je otvorila Lidija Rakonjac koja je, zajedno sa koleginicom iz zavičajnog muzeja Suzanom Obradovićem, ujedno i autorka postavke izložbe i kataloga. Prelepi ambijenti u dvorištu muzeja uveličao je i crkveni hor „Sveti Nikola“ iz Aleksinca.

Ovu prelepu izložbu ikona na kojoj su izloženi svi značajni sveci možete obići u narednim danima u prostorijma Zavičajnog muzeja.

Lazarevići su u potpunosti opravdali očekivanja i darivali su nam pravu religiju ljubavi, umetnost lepote i bezvremenost njihovog stvaranja.


# Sveti Nikola izložba Aleksandar Lazarević Baja Donje Suhotno Jelena (Milosavljević) Lazarević Zavičajni muzej Lidija Rakonjac SO Aleksinac umetnost ikone Suzana Obradović hor Sveti Nikola idejno rešenje
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima