Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dragiša Marković dobio zvanje akademika

rss

10.11.2017. Tekst i foto: Boža Nesvrćanin

Dragiša Marković, profesor i književnik krunisao je svoj četrdesogodišnji rad titulom akademika, koju je dobio od Johnson County Community College iz Kanzasa u Americi.

Dragiša Marković dobio zvanje akademika

Ovaj plodan stvaralac prepoznat je najpre od grupe naših akademika koja je bila u žiriju međunarodnog konkursa u Smederevskoj Palanci "Naše selo u pesmama i pričama" 2016, a koju su činili akademik Milovan Danojlić, koji živi i radi u Francuskoj, akademik dr prof. Radenko S. Krulj i dr Milutin Matić. Ovaj žiri odabrao je dve knjige Dragiše Markovića "Deci celog sveta" i "Slikali smo se na pragu kuće", od kojih je prva štampana, a druga je u štampi.

U nastavku ovog stvaralaštva nastala je knjiga "Buka je strasnija od zvuka", za koju je recenzent akademik dr prof. Rade Bioćanin, čije se objavljivanje očekuje.

Ovaj plodan stvaralac piše sada roman za decu "Milijarda".

Seriju njegovih dečijih knjiga, značajne kao stručan doprinos u razvoju savremene dečje književnosti, što je osnov za dobijanje zvanja akademika Dragiše Markovića, od ovog Koledža u Kanzasu, čine i knjige "Slavske pesme svetitelja i mučenika" i "Sport nas deco snaži", o čemu smo već pisali.

Prepoznatljivost ovog stručnog doprinosa je u razvoju savremene dečje književnosti što su mnoge pesme i priče poučne i interesantne za decu,
njihova internacionalnost, sadržina, aktulnost tema, poznate ličnosti i tema bliskih deci, od kojih su mnoge pesme prevedene na engleski, nemački, francuski i italijanski, dok su za neke od njih napisana muzika, a note prate tekst u knjigama.

Da napomenemo neke od pesama: Himna fudbalera, Montevideo, 1930, Himna košarkaša, rukometasa, odbojkaša, plesnih igara, Novak Đoković, Fudbalski golmani, Anja iz Italije, Karate, Vukan, Đurđija, Anja iz Amerike, Himna fudbalske reprezentacije, To all the Childern of the World, pesme posvećene deci iz Sirije, Avganistana, Iraka, Maroka, Mona Liza, Moju kuću niko ne može da sruši, mnoge pesme o životinjama, kao i Frula Save Jeremića.

Znači, akademik Markovic je pisao i stvarao, rezultat toga su knjige kao proizvod rada, a pored skromnih dosadašnjih nagrada i priznanja nagrađen je i ovom najnovijom titulom, za koju akademik Marković kaže da mu je draža od fakultetske diplome i da će zbog svega toga nastaviti i dalje svoj plodonosan rad, koji je prepoznao Johnson County Community College iz Kanzasa, SAD.


# Dragiša Marković književnost univerzitet SAD Akademik Novak Đoković
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima