Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dragiša Marković dobio zvanje akademika

rss

10.11.2017. Tekst i foto: Boža Nesvrćanin

Dragiša Marković, profesor i književnik krunisao je svoj četrdesogodišnji rad titulom akademika, koju je dobio od Johnson County Community College iz Kanzasa u Americi.

Dragiša Marković dobio zvanje akademika

Ovaj plodan stvaralac prepoznat je najpre od grupe naših akademika koja je bila u žiriju međunarodnog konkursa u Smederevskoj Palanci "Naše selo u pesmama i pričama" 2016, a koju su činili akademik Milovan Danojlić, koji živi i radi u Francuskoj, akademik dr prof. Radenko S. Krulj i dr Milutin Matić. Ovaj žiri odabrao je dve knjige Dragiše Markovića "Deci celog sveta" i "Slikali smo se na pragu kuće", od kojih je prva štampana, a druga je u štampi.

U nastavku ovog stvaralaštva nastala je knjiga "Buka je strasnija od zvuka", za koju je recenzent akademik dr prof. Rade Bioćanin, čije se objavljivanje očekuje.

Ovaj plodan stvaralac piše sada roman za decu "Milijarda".

Seriju njegovih dečijih knjiga, značajne kao stručan doprinos u razvoju savremene dečje književnosti, što je osnov za dobijanje zvanja akademika Dragiše Markovića, od ovog Koledža u Kanzasu, čine i knjige "Slavske pesme svetitelja i mučenika" i "Sport nas deco snaži", o čemu smo već pisali.

Prepoznatljivost ovog stručnog doprinosa je u razvoju savremene dečje književnosti što su mnoge pesme i priče poučne i interesantne za decu,
njihova internacionalnost, sadržina, aktulnost tema, poznate ličnosti i tema bliskih deci, od kojih su mnoge pesme prevedene na engleski, nemački, francuski i italijanski, dok su za neke od njih napisana muzika, a note prate tekst u knjigama.

Da napomenemo neke od pesama: Himna fudbalera, Montevideo, 1930, Himna košarkaša, rukometasa, odbojkaša, plesnih igara, Novak Đoković, Fudbalski golmani, Anja iz Italije, Karate, Vukan, Đurđija, Anja iz Amerike, Himna fudbalske reprezentacije, To all the Childern of the World, pesme posvećene deci iz Sirije, Avganistana, Iraka, Maroka, Mona Liza, Moju kuću niko ne može da sruši, mnoge pesme o životinjama, kao i Frula Save Jeremića.

Znači, akademik Markovic je pisao i stvarao, rezultat toga su knjige kao proizvod rada, a pored skromnih dosadašnjih nagrada i priznanja nagrađen je i ovom najnovijom titulom, za koju akademik Marković kaže da mu je draža od fakultetske diplome i da će zbog svega toga nastaviti i dalje svoj plodonosan rad, koji je prepoznao Johnson County Community College iz Kanzasa, SAD.

Komentara: 12


# Dragiša Marković književnost univerzitet SAD Akademik Novak Đoković
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+16) (-11)

  Bravo Dragisa 10.11.2017.
  Dragisa svaka Vam cast, veliki uspeh za domacu i svetsku deciju knjizevnost. Bili ste mi profesor u Pedagoskoj iz Vasih skripti sam ucila i na magistarskim studijama.
  Vi ste jedan od najboljih profesora u Srbiji.
  Nasa skola ce Vas ove godine kandidovati za Ninovu nagradu

 • (+14) (-11)

  Dragisu bi trebalo kandidirat za Ninovu nagradu 10.11.2017.
  Dragi Čitaoci,
  mislim da bi Dragišu Markovića trebalo kandidirat za Ninovu nagradu.
  Dragiša je izuzetan stvaralac i jedan od boljih književnika za dačiji uzrast i ranu mladost.

 • (+21) (-5)

  Iksa 10.11.2017.
  Ljudi,uz svo poštovanje.Čovek nije normalan.Predaje u Žitkovcu i važi za nastavnika koji ništa ne radi dđsa decom,na časovima dolazi prljav,neopeglan i neuredan.Deca ga ismevaju na časovima.Kakav akademik.

 • (+11) (-4)

  Route 66 10.11.2017.
  Izgleda da je Vuk Karadžić boravio u Kanzasu i englesku abecedu obogatio sa š,ć,č,ž
  Srbija do Kanzasa!

 • (+8) (-10)

  Boza Markovic 11.11.2017.
  Odgovor zlobnicima
  Johnson County Community College iz Kanzasa je 2015. imso vise od 19 hiljada studenata, a prostor na kome se nalazi je Over Park povrsine 99 hektara. Sta je cudno da tamo ima studenata koji znaju srpski, a drugo u nominaciji je konsultovan neko ko je na srpskom napisao profesiju akademika Markovica, sto su oni verno prepisali. Covek je najmanje cenjen u svojoj sredini, ali akademik Markovicje stigao do zvanja, jer usput nije odgovarao na opaske.

 • (+14) (-5)

  Koponen 11.11.2017.
  Kao prvo, ovaj sertifikat izgleda toliko bledo kao da je skupljao prasinu nekih 10-15 godina, a kao drugo cisto sumnjam da ce neko na sertifikatu napisati ono sto vi zelite da se napise. Udjite na google i pretrazite da vidite kako sertifikat Johnson koledza uopste izgleda. Ja cu kontaktirati Johnson-ov sajt ili Facebook stranicu gde cu priloziti ovu fotografiju i nadlezni tamo ce svakako potvrditi da li je ovaj sertifikat validan ili ne. U slucaju da nije validan neko moze imati problema oko kradje (falsifikovanja).

 • (+8) (-1)

  Original falsifikata 15.11.2017.
  Nemoguce je da su mu poslali samo zvanje bez propratnog pisma, ipak su Ameri toliko kulturni. Citaoci ovog portala ocekuju da se ova stvar razjasni.
  P.S. A i autor teksta je izgleda ostao bez komentara.

 • (+3) (-1)

  Bojana 25.11.2017.
  Ako je istina,ovo je lepa vest.

 • (+6) (-)

  Djole Haubica 04.12.2017.
  Kako je moguce da je certifikat izdat u Americi i ispisan na Srpskom? Valjda bi trebalo sve da bude ispisano na Engleskom. Ovde nesto definitivno nesto ne stima?

 • (+3) (-6)

  Dragisa je meju najboljim akademcima u Aleksincu 05.12.2017.
  Prof Akaemika Markovic je jedan od najboljih akaemika u Aleksincu uspeo je sve intelektualce da pobedi i zato ga sa mrze.
  Akademika Markovic je pobdedio velikim uspehom u najvecoj intelektualnosti

 • (+4) (-)

  Swaner 06.12.2017.
  A koliko akademika imamo u Aleksincu?

 • (+4) (-3)

  Portugal... 06.12.2017.
  Prodala nas Akademika, igrala nerešeno kod kuće....

  Šta briga čaršiju za nečije uspehe, kad omladina nema
  perspektivu.Svela se priča na Grammer koji Palma namerava da prebaci u Jagodinu, 70 ak njih , izgleda, dobiće sporazumni raskid ugovora kao višak tehnološki,tako se priča ,i onda priča o akademicima,svašta.....


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima