Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Драгиша Марковић добио звање академика

rss

10.11.2017. Текст и фото: Божа Несврћанин

Драгиша Марковић, професор и књижевник крунисао је свој четрдесогодишњи рад титулом академика, коју је добио од Johnson County Community College из Канзаса у Америци.

Драгиша Марковић добио звање академика

Овај плодан стваралац препознат је најпре од групе наших академика која је била у жирију међународног конкурса у Смедеревској Паланци "Наше село у песмама и причама" 2016, а коју су чинили академик Милован Данојлић, који живи и ради у Француској, академик др проф. Раденко С. Круљ и др Милутин Матић. Овај жири одабрао је две књиге Драгише Марковића "Деци целог света" и "Сликали смо се на прагу куће", од којих је прва штампана, а друга је у штампи.

У наставку овог стваралаштва настала је књига "Бука је страснија од звука", за коју је рецензент академик др проф. Раде Биоћанин, чије се објављивање очекује.

Овај плодан стваралац пише сада роман за децу "Милијарда".

Серију његових дечијих књига, значајне као стручан допринос у развоју савремене дечје књижевности, што је основ за добијање звања академика Драгише Марковића, од овог Колеџа у Канзасу, чине и књиге "Славске песме светитеља и мученика" и "Спорт нас децо снажи", о чему смо већ писали.

Препознатљивост овог стручног доприноса је у развоју савремене дечје књижевности што су многе песме и приче поучне и интересантне за децу,
њихова интернационалност, садржина, актулност тема, познате личности и тема блиских деци, од којих су многе песме преведене на енглески, немачки, француски и италијански, док су за неке од њих написана музика, а ноте прате текст у књигама.

Да напоменемо неке од песама: Химна фудбалера, Монтевидео, 1930, Химна кошаркаша, рукометаса, одбојкаша, плесних игара, Новак Ђоковић, Фудбалски голмани, Ања из Италије, Карате, Вукан, Ђурђија, Ања из Америке, Химна фудбалске репрезентације, To all the Childern of the World, песме посвећене деци из Сирије, Авганистана, Ирака, Марока, Мона Лиза, Моју кућу нико не може да сруши, многе песме о животињама, као и Фрула Саве Јеремића.

Значи, академик Марковиц је писао и стварао, резултат тога су књиге као производ рада, а поред скромних досадашњих награда и признања награђен је и овом најновијом титулом, за коју академик Марковић каже да му је дража од факултетске дипломе и да ће због свега тога наставити и даље свој плодоносан рад, који је препознао Johnson County Community College из Канзаса, САД.


# Драгиша Марковић књижевност универзитет САД Академик Новак Ђоковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима