Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dani satire - Pavle Tončić u Žitkovcu

rss

05.07.2021. Miodrag Tasić

Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj“ iz Žitkovca i porodica pokojnog žitkovačkog satiričara Pavla Tončića organizovala je početkom 2021. godine drugi konkurs za najbolji aforizam. Završna manifestacija je održana u subotu 3. jula na letnjoj pozornici iza ambulante.

Dani satire - Pavle Tončić u Žitkovcu

Dan pre toga, 2. jula,  u 19 sati, u prostorijama Mesne zajednice Žitkovca otvorene su dve izložbe u okviru manifestacije Dani satire;

Izložba fotografija starih kuća u Žitkovcu (starih sto i više godina) i izložba karikatura „Ručni radovi“ Zorana Živkovića.

Izložbu fotografija starih kuća činilo je četrdeset fotografija u boji s podacima o prvom, kao i o današnjem vlasniku, uz još poneku informaciju od značaja za objekat i njenu istoriju.

Izložba karikatura „Ručni radovi“ Zorana Živkovića, novinara, satiričara, karikaturiste i slikara iz Žitkovca upriličena je povodom četrdeset godina uspešnog i plodnog rada autora. Živkoviću je ovo peta samostalna izložba karikatura; izlagao je samostalno u Paraćinu, Požegi, Leskovcu i Aleksincu, kao i na kolektivnim izložbama u Zaječaru, Skoplju, Titovom Velesu, Beogradu...

Nagrađivan je za karikaturu u Zaječaru (dva puta), Paraćinu (dva puta), Skoplju... Karikature, aforizme i humoreske objavljivao u Ježu, Politici Ekspres, Ilustrovanoj politici, Osmici, Večernjem listu (Zagreb), Ostenu (Skoplje), Narodnim novinama (Niš), 14 dana (Paraćin), Bratstvu (na bugarskom jeziku), Aleksinačkoj reči, AL novinama, Satiraskopu...

Živković je davne 1981. godine pokrenuo časopis za humor i satiru (HUS), koji je sam pisao, crtao, lepio i slagao. Časopis je u potpunosti ručni rad. Izlazio je u jednom primerku, a potom je taj primerak fotokopiran i slat čitaocima! Ukupno je tako izašlo 165 brojeva!

Živkovićeve karikature i aforizmi su uvek aktuelni, s manjom ili većom dozom ironije i sarkazma. U svom četrdesetogodišnjem stvaranju pravio je povremene pauze u radu i nije se u potpunosti posvetio daru i talentu kojima je nagrađen. Mogao je uraditi mnogo više od učinjenog, ali i s ostvarenim opusom u karikaturi i satiri uopšte stekao je mesto u vrhu srpskog stvaralaštva u ovim oblastima kulture.

Drugog Dana satire u Žitkovcu dodeljene su nagrade pobednicima konkursa. Pobednik konkursa je Saša Miletić iz Kruševca. Drugu nagradu ravnopravno dele Ljiljana Krstić iz Aleksinca i Dušan Mijajlović Adski iz Niša, dok su treću nagradu podelila čak trojica autora; Milan Kuridža iz Prijedora, Miodrag Lazarević iz Požarevca i Dragiša Tošić iz Kanade. Porodica Tončić dodeljuje specijalnu nagradu i ovog puta ona je pripala Draganu Mitiću iz Niša.

Nagrađeni autori dobili su na poklon umetničke slike, plakete, diplome, knjige, ručne radove. Pored ostalog i flaše napunjene domaćom šljivovicom. Svaki učesnik takođe dobija Zbornik najboljih aforizama poslatih na konkurs. Pred pedesetak ljubitelja pisane satirične reči, učesnika konkursa i gostiju, program je upotpunio i KUD „Mladost“ iz Žitkovca kolima i igrama iz različitih delova Srbije. Na kraju je manifestacija začinjena koktelom i druženjem u prostorijama USUK „Zavičaj“ u Žitkovcu.


# Miodrag Tasić Žitkovac fotografija Zoran Živković Dani satire Pavle Tončić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima