Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дани сатире - Павле Тончић у Житковцу

rss

05.07.2021. Миодраг Тасић

Удружење стваралаца у култури „Завичај“ из Житковца и породица покојног житковачког сатиричара Павла Тончића организовала је почетком 2021. године други конкурс за најбољи афоризам. Завршна манифестација је одржана у суботу 3. јула на летњој позорници иза амбуланте.

Дани сатире - Павле Тончић у Житковцу

Дан пре тога, 2. јула,  у 19 сати, у просторијама Месне заједнице Житковца отворене су две изложбе у оквиру манифестације Дани сатире;

Изложба фотографија старих кућа у Житковцу (старих сто и више година) и изложба карикатура „Ручни радови“ Зорана Живковића.

Изложбу фотографија старих кућа чинило је четрдесет фотографија у боји с подацима о првом, као и о данашњем власнику, уз још понеку информацију од значаја за објекат и њену историју.

Изложба карикатура „Ручни радови“ Зорана Живковића, новинара, сатиричара, карикатуристе и сликара из Житковца уприличена је поводом четрдесет година успешног и плодног рада аутора. Живковићу је ово пета самостална изложба карикатура; излагао је самостално у Параћину, Пожеги, Лесковцу и Алексинцу, као и на колективним изложбама у Зајечару, Скопљу, Титовом Велесу, Београду...

Награђиван је за карикатуру у Зајечару (два пута), Параћину (два пута), Скопљу... Карикатуре, афоризме и хумореске објављивао у Јежу, Политици Експрес, Илустрованој политици, Осмици, Вечерњем листу (Загреб), Остену (Скопље), Народним новинама (Ниш), 14 дана (Параћин), Братству (на бугарском језику), Алексиначкој речи, АЛ новинама, Сатираскопу...

Живковић је давне 1981. године покренуо часопис за хумор и сатиру (ХУС), који је сам писао, цртао, лепио и слагао. Часопис је у потпуности ручни рад. Излазио је у једном примерку, а потом је тај примерак фотокопиран и слат читаоцима! Укупно је тако изашло 165 бројева!

Живковићеве карикатуре и афоризми су увек актуелни, с мањом или већом дозом ироније и сарказма. У свом четрдесетогодишњем стварању правио је повремене паузе у раду и није се у потпуности посветио дару и таленту којима је награђен. Могао је урадити много више од учињеног, али и с оствареним опусом у карикатури и сатири уопште стекао је место у врху српског стваралаштва у овим областима културе.

Другог Дана сатире у Житковцу додељене су награде победницима конкурса. Победник конкурса је Саша Милетић из Крушевца. Другу награду равноправно деле Љиљана Крстић из Алексинца и Душан Мијајловић Адски из Ниша, док су трећу награду поделила чак тројица аутора; Милан Куриџа из Приједора, Миодраг Лазаревић из Пожаревца и Драгиша Тошић из Канаде. Породица Тончић додељује специјалну награду и овог пута она је припала Драгану Митићу из Ниша.

Награђени аутори добили су на поклон уметничке слике, плакете, дипломе, књиге, ручне радове. Поред осталог и флаше напуњене домаћом шљивовицом. Сваки учесник такође добија Зборник најбољих афоризама послатих на конкурс. Пред педесетак љубитеља писане сатиричне речи, учесника конкурса и гостију, програм је употпунио и КУД „Младост“ из Житковца колима и играма из различитих делова Србије. На крају је манифестација зачињена коктелом и дружењем у просторијама УСУК „Завичај“ у Житковцу.


# Миодраг Тасић Житковац фотографија Зоран Живковић Дани сатире Павле Тончић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима