Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Preko 60 autora sa Balkana i Evrope na ovogodišnjim Danima satire u Žitkovcu

rss

07.09.2020. Miodrag Tasić

5. septembra 2020. godine u prostorijama Mesne zajednice Žitkovac održana je manifestacija Dani satire – Pavle Tončić. Ovaj kulturni događaj u maloj aleksinačkoj varošici nastao je povodom raspisanog konkursa za najbolji aforizam, koji su početkom 2019. godine zajednički pokrenuli Udruženje stvaralaca u kulturi „USUK Zavičaj“ iz Žitkovca i porodica rano preminulog uspešnog aforističara Pavla Tončića, takođe iz Žitkovca.

Foto: Stefan Živković / Radio Aleksinac

Prvobitno je bilo planirano da se Dani satire održe 25. maja, ali su zbog pandemije Kovida 19 odloženi za septembar. I pored skromnih materijalnih sredstava kojima raspolaže Udruženje, opstrukcije lokalne mesne zajednice, velikim entuzijazmom članova udruženja, ličnim doprinosom i podrškom porodice Pavla Tončića Žitkovac je dobio kulturni događaj od republičkog značaja i samim tim se uvrstio na kulturnoj mapi Srbije.

Na konkurs se odazvao 61 autor iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i jedan satiričar s boravištem u Belgiji. Tročlani žiri koje je postavilo udruženje „Zavičaj“ u izuzetno kvalitetnoj konkurenciji za pobednička je proglasio aforizam Igora Damnjanovića iz Beograda koji glasi: „Predsednik ili premijer? Isti đavo!“ Drugu nagradu odneo je Ninus Nestorović iz Novog Sada aforizmom: „Da moram  danas ponovo da izaberem zanimanje, pre bih bio vođa bande, nego profesor fakulteta. Ne zbog para, nego zbog ugleda!“ Treću nagradu ravnopravno dele Milivoje Jozić iz Beograda: „Živim od pisanja. Potpisujem čekove bez pokrića!“, Milorad Ćosić, takođe iz Beograda: „Nama je prošlo i buduće vreme!“ i Zoran M. Jovanović iz Leskovca: „Digni glas, narode! Ako ti se još uvek diže.

Posebne pohvale dobile su Ivana Srećković i Marija Gojkov iz Beograda, kao i Slobodan Martinović iz Lazarevca. Porodica Pavla Tončića dodelila je samostalno nagradu za najbolji aforizam Ljubomiru Iliću iz Male Krsne koji glasi: „U našoj tragediji glavnu ulogu igra komedijaš!

U veoma prijatnoj atmosferi šezdesetak prisutnih uživalo je u satiričnim iskazima gostiju iz Beograda, Niša, Leskovca, Male Krsne, Lazarevca, Vrnjačke Banje i aforističara iz Žitkovca. Svaki učesnik konkursa dobio je zbornik sa svim pristiglim aforizmima na konkurs i plaketu, a nagrađeni uz knjige, novčane nagrade i dve umetničke slike, poklon lokalnih umetnika Zorana Živovića iz Žitkovca i Dr Dušana Ostojića iz Aleksinca. Publika je posebno bila oduševljena nadahnutim nastupom i satiričnim bravurama Ljubomira Ilića. Organizator je druženje dodatno uveličao bogatom trpezom za sve prisutne Danima satire.


# Miodrag Tasić Žitkovac Dani satire
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima