Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zašto je važan Crveni krst

rss

20.06.2006.

Na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći, održanom prošle nedelje, reprezentacija Srbije osvojila je prvo mesto, u konkurenciji 28 ekipa.

 Šestočlana ekipa se takmičila na poligonima na kojima su bile inscenirane saobraćajne nesreće, požari, zemljotresi, a njihov zadatak je bio da pokažu znanje i veštinu spasavanja povređenih. Kažu da su u to uložili pet godina i da im to mnogo znači.

Jovana Dodoš, kapiten reprezentacije Srbije u pružanju prve pomoći, kaže da se ekipa cele godine spremala za Evropsko prvenstvo. "Dali smo sve od sebe i zauzeli prvo mesto. Dalje ćemo da obučavamo mlade naraštaje da budu dobri kao i mi", kaže ona.

Godišnje u Srbiji u saobraćajnim nesrećama pogine oko 1.000 ljudi, a oko 15.000 ih postanu invalidi. U Crvenom krstu nastoje da obuče što više građana za pružanje prve pomoći. Stevan Kitanić, potpredsednik Crvenog krsta Srbije, kaže da Crveni krst posećuje i obdaništa. "Pričamo i pokazujemo onoliko koliko deca u tom uzrastu mogu da shvate. "Svaka odrasla osoba može lako da nauči za 10 do 12 časova osnove prve pomoći, a posle toga može da se usavršava", kaže on.

Više od 20.000 ljudi do sada je prošlo obuku u Crvenom krstu.

Komentara: 0


# Crveni krst
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima