Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vakupačka idila...

rss

31.01.2021. Saša Gidra Marković

Sredina 80-tih godina, neki bi rekli vesele 80-te, a one to svakako jesu, pre nego što dođoše ratne i krvave 90-te godine. Sa njima dođoše čudna vremena i još čudniji ljudi, dođoše i eto i tu naspram nas.

Vakupačka idila...

Moja generacija je rođena u jednoj velikoj državi, na Balkanu. Naša sreća je što smo čitavo detinjstvo proveli u blagostanju, uživali u lepoti jednostavnog života, sve dok nisu došle već pomenute 90-te.

Kroz naš grad protiču dve reke, retka privilegija u današnje vreme. Moravica i Morava i danas teku, prolaze pored nas, baš kao što i naš život prolazi.

Elem, beše to ovako:

Sedneš na poniku, poneseš sendvič i pravac na bazen u Vakup. Da baš u Vakup, prigradsko mesto. Javiš se roditeljima, odeš ujutru i vratiš se kasno uveče. Opušteno i bezbrižno celog dana, bez mobilnog i ostalih peripetija.

Vakupački bazen je u stvari posed tadašnjeg Ribo kombinata, podeljen u tri velike "kade" koji se leti pretvarao u omiljeno mesto zabave ljubitelja letnjih čarolija sa vodom.

Za nas decu, a i za čitav grad ovo je bilo mesto gde smo rasli, pravili dečačke gluposti i učili da plivamo. Kada bazen nije radio, dolazio sam da igram fudbal u praznom bazenu sa školskim drugarima inače lokanim meštanima.

Omiljeno mesto zabave ipak nam je bio vakupački "Jaz", koji ji se nalazi u centru trijangla između, Vakupa, Kraljeva i Aleksinca. Tu smo igrali nezaboravne fudbalske utakmice, uživali u pecanju, rečnom kupanju. Godine prolaze, starimo polako. Ostaju uspomene na lepu prošlost, mladost i lepu Moravicu.

Posetioci Jaza su tada bili neki momci (Leka, Steva, Kosta, Stanke, Deda, Petra, Maroko, Saša Gidra) svi rođeni 1975 godine. Možda su to ljudi koji imaju obavezu da vrate staro vreme. Ovi "novokompovani", skup čudnih ljudi, briga mnogo za naše obale i dve rečne lepotice. Svojim delima su to mnogo puta i dokazali. Morava i Moravica moraju da vrate stari sjaj, da budu rečne inspiracija za mnoge i pouzani čuvari zajedničkih tajni.

Svima su nam se smučile priče o nebeskoj Srbiji. Vratimo se tamo gde smo svoji na svome, idemo iz početka. Vratimo se Aleksinac, gradu na dve reke. Hvala svima koji podržavaju moju borbu, nadam se ne i borbu sa vetrenjačama!

Ako vam se sviđaju moje fraze, slobodno šerujte, ne košta ništa.

Nastaviće se...

Komentara: 4


# Moravica Vakup Saša Marković Gidra
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-3)

  Boža Marković 02.02.2021.
  Pre ovih mladih bili su i stariji. Od starijih su Lari i Ljubiša Dimitrijević, iz Žitkovca. Otac im je bio Bori voje, opančar do Pelivana. Znači priča se odnosi i na dr. okolna mesta Žitkovac. U to vreme bile si u modi tarzanke, kupaće gaćice, dezen tigra ili. sl. Domitrijevići su ppreklom iz Moravca, sad žive u Bgd.

 • (+2) (-)

  RAŠA 06.02.2021.
  Deda, Petra i Maroko. Pa to je bio trio fantastiko. Aleksinački Brazilci. I naše 78.godište je mrčako po Jaz. Naročito od kako se Stefan Milenković slikao za naslovnu stranu TV Revije sa BMX. To je bio bajs "must have" i pravac Jaz.

 • (+2) (-1)

  Goran Rus 09.02.2021.
  Super komso samo napred tako i treba neka zna omladina kako je bilo nekada a kako je sada .

 • (+7) (-)

  Joca 12.02.2021.
  Pa gde su vam komentari gradjana, prete vam jel' da?
  E, a nekad ste bili silne dase, a sad...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima