Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Svako je jutro novo ušće

rss

15.02.2021. Saša Gidra Marković

Probudio sam se, pozdravio dan, skuvao čaj, upalio Fejsbuk i pred očima izađe dobro poznato pitanje: O čemu razmišljate, Saša?

Svako je jutro novo ušće

Razmišljam da prvo ne sretnem neku mladu devojku, upropastim joj dan, jer će joj sutradan mladoženja takav biti po izgledu i karakteru.

Sretenje je, danas po legendi treba da se sretnu zima i leto. Leden dan mi nije smetao da poranim i krenem na davno zaboravljeno mesto gde je svaki dan sretenjski dan, gde se susreću "dve srodne duše" koje se odvajkada uvek nađu i prepoznaju.

Jedna lepa princeza potiče iz Sokobanjske kotline, iz obližnjeg sela Vrela. Nije joj teško da svaki dan pređe 60 km, ne bi li usrećila svog princa, u kog je davno zaljubljena naravno na  prvi pogled.

Druga srodna duša joj svakodnevno pruža neophodnu ljubav, poverenje i strastveni zagrljaj. Ona je moćna, inspirativna i ne smeta je da svaki dan pređe 200 km i pokaže "partnerski odnos", svojoj voljenoj princezi sa plavim očima.

Elem, opisana princeza je na početku svakodnevnog puta iz svog sela Vrela lepo doterana, daljim tokom ulepšana banjskim plažama, a onda kako se njen tok nastavlja biva sve umornija, tužna i neraspoloženija.

Njenom princu ipak ništa to ne smeta, jer kad nekog voliš nema prepreke da ljubav opstane u bilo kakvoj dimenziji.

Eto, o čemu danas razmišljam baš na Sretenje, valjda ste prepoznali srodne duše, gospođu Moravicu i njenog gospodina Južnu Moravu.

Njihovo sretenje je davno počelo, Morava je povukla slabiju dušu za ruku, ova se oduševila i pomalo izgubila ali ipak pristade da stane na ludi kamen i sačini bračno UŠĆE.

Davno sam bio na ušću, još kao omladinac, prizori su ostali isti kao i onda kada smo se zbog raznih dečijih hirova skrivali na njemu. Ušće je danas ukrašeno, pogađate, kesama, flašama, limenkama i ostalim novim modernim stanovnicima rečnih tokova.

Znate, svestan sam ja da na našem ušću ne može da bude nikad tržni centar, gala koncert i ostale naučne fantastike.

Ali može da se uredi, počisti, napravi neka klupica, stavi neki "crveni ruž" i odmah će se osetiti neka druga nota, dana koji je drugačije obojen.

Beograđani su od svojih ušća dveju reka napravili pravu turističku atrakciju, a mi neznamo ni gde se nalazi, a kamoli kako izgleda naša bogom dana prirodna lepota.

Sretenje je, već je 10 časova, ponovo se setih raznih narodnih legendi na ovaj dan, a jedna me nešto sve više podseća na ljudski rod. Veruje se ako danas osvane sunčan dan, a medvedi izađu iz svojih jazbina, uplaše se svoje senke i vrate na spavanje zima će potrajati još šest nedelja.

Ako je dan oblačan, medvedi neće videti svoju senku i neće se vratiti u jazbinu, što označava kraj zime i kraj ove moje priče.

Svako je jutro novo ušće, poteći kao rečica. 

Nastaviće se...

 

Komentara: 2


# Južna Morava Moravica Saša Marković Gidra ušće
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Milos Markovic 20.02.2021.
    Pozdrav iz Cikago, pozdrav i za Gidru, mnogo mi znaci ovaj video usca. Volim Aleksinac.

  • (+) (-)

    Anita 01.03.2021.
    Veoma lep tekst.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima