Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Свако је јутро ново ушће

rss

15.02.2021. Саша Гидра Марковић

Пробудио сам се, поздравио дан, скувао чај, упалио Фејсбук и пред очима изађе добро познато питање: О чему размишљате, Саша?

Свако је јутро ново ушће

Размишљам да прво не сретнем неку младу девојку, упропастим јој дан, јер ће јој сутрадан младожења такав бити по изгледу и карактеру.

Сретење је, данас по легенди треба да се сретну зима и лето. Леден дан ми није сметао да пораним и кренем на давно заборављено место где је сваки дан сретењски дан, где се сусрећу "две сродне душе" које се одвајкада увек нађу и препознају.

Једна лепа принцеза потиче из Сокобањске котлине, из оближњег села Врела. Није јој тешко да сваки дан пређе 60 км, не би ли усрећила свог принца, у ког је давно заљубљена наравно на  први поглед.

Друга сродна душа јој свакодневно пружа неопходну љубав, поверење и страствени загрљај. Она је моћна, инспиративна и не смета је да сваки дан пређе 200 км и покаже "партнерски однос", својој вољеној принцези са плавим очима.

Елем, описана принцеза је на почетку свакодневног пута из свог села Врела лепо дотерана, даљим током улепшана бањским плажама, а онда како се њен ток наставља бива све уморнија, тужна и нерасположенија.

Њеном принцу ипак ништа то не смета, јер кад неког волиш нема препреке да љубав опстане у било каквој димензији.

Ето, о чему данас размишљам баш на Сретење, ваљда сте препознали сродне душе, госпођу Моравицу и њеног господина Јужну Мораву.

Њихово сретење је давно почело, Морава је повукла слабију душу за руку, ова се одушевила и помало изгубила али ипак пристаде да стане на луди камен и сачини брачно УШЋЕ.

Давно сам био на ушћу, још као омладинац, призори су остали исти као и онда када смо се због разних дечијих хирова скривали на њему. Ушће је данас украшено, погађате, кесама, флашама, лименкама и осталим новим модерним становницима речних токова.

Знате, свестан сам ја да на нашем ушћу не може да буде никад тржни центар, гала концерт и остале научне фантастике.

Али може да се уреди, почисти, направи нека клупица, стави неки "црвени руж" и одмах ће се осетити нека друга нота, дана који је другачије обојен.

Београђани су од својих ушћа двеју река направили праву туристичку атракцију, а ми незнамо ни где се налази, а камоли како изгледа наша богом дана природна лепота.

Сретење је, већ је 10 часова, поново се сетих разних народних легенди на овај дан, а једна ме нешто све више подсећа на људски род. Верује се ако данас осване сунчан дан, а медведи изађу из својих јазбина, уплаше се своје сенке и врате на спавање зима ће потрајати још шест недеља.

Ако је дан облачан, медведи неће видети своју сенку и неће се вратити у јазбину, што означава крај зиме и крај ове моје приче.

Свако је јутро ново ушће, потећи као речица. 

Наставиће се...

 


# Јужна Морава Моравица Саша Марковић Гидра ушће
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима