Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Raste interesovanje za mini-hidroelektrane, šansa za profit

rss

12.10.2017. Dragana Sotirovski, RTS

Sve je više potencijalnih ulagača za izgradnju mini-hidroelektrana na pojedinim srpskim rekama, a interesovanje je pojačano podsticajnim sredstvima za ulaganje u obnovljive izvore energije, koje daje država. Opštini Aleksinac prvi put su se obratili zainteresovani za izgradnju postrojenja na Južnoj Moravi, pa se ovih dana sprema dodatna papirologija za dobijanje saglasnosti i dozvola.

Raste interesovanje za mini-hidroelektrane, šansa za profit

Na planinskoj reci Moravici, koja između Sokobanje i Aleksinca gradi Bovansko jezero, opština Aleksinac je na svojoj teritoriji, izdala tri građevisnke dozvole za mini-hidoelektrane. Jednu je u donjem toku reke, posle pet godina truda, podigao 79-godišnji Aleksinčanin Dragoslav Radojković, koji ovih dana čeka priključak na elektromrežu.

"Imao sam drugara mašinca koji je na osnovu fotografije meni napravio turbinu. Urađena je u Aleksincu u jednoj maloj radionici", kaže Dragoslav Radojković iz Aleksinca.

Italijani su zainteresovani za mini-hidolektrane na Južnoj Moravi. Pošto će njihova instalisana snaga biti do 10 megavata, potrebne dozvole izdaće im opština Aleksinac.

"Uradili su urbanističke projekte, prikupili sve potrebne saglasnosti od nosilaca javnih ovlašćenja, posebno je bitna vodna saglasnost od Srbijavoda i sve to imaju. Država iskorišćenjem svih alternativnih izvora energija i uključivanja svega toga u sistem EPS-a ima veliku korist", ističe Dalibor Marković iz Opštine Aleksinac.

Dragoslav je, kaže, tri godine čekao građevisnku dozvolu, a upotrebnu je dobio za nedelju dana. Turbina teška 10 tona u selu Kraljevu kod Aleksinca, prototip je slične iz Češke i svakog sata proizvede 40 kilovata struje.

"Sve ovo, ne računajući moj rad, koštalo je između 125 i 130 hiljade evra", kaže Dalibor Marković.

Poslednjih godina sve više je onih koji u podizanju mini-hidrolektrene vide dobar profit jer je hidroenergetski potencijal reka na jugoistoku i jugu Srbije ogroman. Za taj posao vrlo često se odlučuju i ljudi čija se imanje nalaze na obalama reka.

Dragana Sotirovski, RTS


# Dragoslav Radojković Južna Morava opština Bovansko jezero investicije EPS Moravica Kraljevo Dragana Sotirovski saglasnost Dalibor Marković elektrane
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima