Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Oтворено писмо начелници за инспекцијске послове

rss

05.02.2015. Д. Остојић

Груба процена је да је до данас вест о томе да алексиначка комунална инспекција укида један интернет домен прочитало преко 400. 000 људи.

Oтворено писмо начелници за инспекцијске послове

Поштована г. Радивојевић,

упућујем Вам ово добронамерно писмо, предлог да спасите бруку коју је направила у јавности одлука о укидању сајта www.aleksinac.net. Одлука је донешена у органу општинске управе на чијем сте Ви челу, те је у Вашим рукама и делимично ублажавање нанете штете.

Бесмислено решење о укидању сајта www.aleksinac.net су пренели сви водећи медији у Србији.

Груба процена је да је до данас вест о томе да алексиначка комунална инспекција укида један интернет домен прочитало преко 400. 000 људи.

Дневна посећеност текстова на ову тему са сајтова ТВ Б92, Блица, Курира, Мондо сајта, Удружења новинара Србије, Телеграфа, Прес-а и јоше преко десет медија то доказује. У бројку од 400. 000 људи нисам урачунао број оних који су о тој теми писали на својим интернет блоговима или twitter налозима или Facebook профилима.
 
Госпођо Радивојевић, свестан сам ја да сте и Ви то што сте урадили, морали да урадите можда и по нечијем налогу, али и за то нема ваљаног оправдања. Дуго година образовања, рада и стручног усавршавања стоји иза Вас, да би се неко тако лако играо било чијим именом и презименом, Вашом радном биографијом, те ме чуди да сте Ви уопште ушли у ту игру, самим тим што сте службу на чијем сте челу прогласили за надлежном да се бави укидањем било ког интернет домена.

Знате и сами да се цела српска јавност са основама интернет писмености смеје одлуци коју је алексиначка комунална инспекција донела. Довољно је било да сте контактирали референтне установе у Србији који се баве тумачењем права у свету ИТ-а, па би Вам све било јасно.

Конкретно:

На сајту Управе за заједничке послове републичких органа Републике Србије јасно пише који су домени заштићени и која имена општина. У првој реченици на сајту пише: "Већина резервисаних назива интернет домена су називи насељених места у Србији, називи органа и сервиса државне управе и локалне самоуправе или називи јавних установа. У томе лежи и разлог њиховог резервисања, како би биле спречене евентуалне недоумице корисника Интернета у Србији да ли су приступили званичном сајту органа". Када одете на листу резервисаних домена за потребе градова и општина долазите до овог податка:
aleksinac.rs
opstina‐aleksinac.rs
opstinaaleksinac.rs

Дакле, званични домени за управне органе и представнике државе су . гов. рс и рс сви остали домени потпадају под правило ко први региструје домен је његов. Пошто је ввв. алексинац. нет регистрован 2006. године ствар је јасна.

По логици коју сте Ви у решењу навели, онда би и сајт локалног СНС-а морао бити угашен јер у свом називу користи име Алексинац. Реч је о сајту www.sns-aleksinac.org.

Колико је мени познато комунална инспекција до данас није донела решење о забрани тог сајта?


# општина Душан Остојић Алексинац.Нет Весна Радивојевић сајт комунални инспектор
@zubarcina @aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима