Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: U iščekivanju izbora IV

rss

06.03.2016. Miodrag Tasić

Konačno smo saznali dan izbora u Srbiji. 24. april. Saznali smo ono što su svi već odavno znali. Tako je to u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu!

Osvrt: U iščekivanju izbora IV

Ko će da pobedi na predstojećim izborima, izgleda da je takođe poznato. Ne spadam u vidovite ljude, ali ovog puta smatram da znam šta će biti rezultat narednih izbora. Naime, još od Titovog vremena pogrešno sam mislio da od ovog gore ne može biti. Može, i te kako. Svi „slobodni i demokratski“ izbori od 1990. naovamo, pa čak i oni u Brozovo vreme, ako se ono uopšte može nazvati izborima, samo su dokaz da nakon svakih izbora svakim danom sve više napredujemo. U propast! Poraslo je zaduženje države. U evrima, dolarima, švajcarskim francima... Momentalno svaki naš građanin zadužen je otprilike sa tri hiljade i pet stotine evra. Od novorođenčeta do stogodišnjaka. Ako takvih ima u Srbiji.

E, sad koliko Srba raspolaže sa tri i po hiljade evra, a koliko je onih koji nisu videli ni novčanicu od deset evra u džepu, o tome nek daju svoj sud silni ekonomski usrećitelji i analitičari. Makar u takvima ne oskudevamo!

Čini se da je porasla i nezaposlenost u Srbiji, armija mladih i školovanih ljudi koji trajno napuštaju Otadžbinu, porasla je beda, broj ubistava i samoubistava. Zato je smanjena poljoprivredna proizvodnja (čitaj hrana), smanjene su dotacije društva poljoprivredi, smanjene su penzije, plate, dok se kriminal, korupcija, stranačko zapošljavanje žilavo drže!

Dakle, ko ima najveće šanse na sledećim izborima? „Srbi su mazohistički narod. U tome je šansa sadašnje vlasti!“  Nije baš skromno, ali morao sam samog sebe da citiram. Gde je uzrok srpskog mazohizma? Tomovi knjiga napisanih od učenih glava nisu dale odgovor na ovo pitanje. U svakom slučaju naš narod voli da pati, da trpi. Kao da uživa u vlastitoj patnji. Stokholmski sindrom, gde se žrtva zaljubljuje u svog mučitelja, nije nastao u Švedskoj. U Stokholmu. Davno je to pronađeno u Srbiji, samo nije patentirano. Kao ni mnogo toga važnijeg, uostalom!

Od ovih koje ćemo uskoro birati, mada neki odgovorno tvrde da i nema šta da se bira, najveće šanse ima stranka koja ne nudi boljitak, lepši život, rast standarda... Razumljivo. Upravo oni koji daju slična obećanja, izgubiće izbore. Zato što u takva obećanja niko ozbiljan ne veruje. Ponajmanje veruju oni koji obećavaju. Zato ovi drugi, realniji, što nude znoj i suze, bez krvi za razliku od Čerčila 1940., njima će narod ukazati poverenje! Ako neko sumnja neka se priseti Brozovog doba. Baš u vreme tog diktatora Srbi su najgore prošli od svih naroda i narodnosti počivše Jugoslavije, ali i danas mnogi Srbi pate za diktatorom. U vreme Slobodana Miloševića živelo se sa pet maraka mesečno. Pa i to je vredelo dva do tri sata. Posle je već bilo obezvređeno od galopirajuće inflacije. Imali smo, onda, najveću inflaciju ikada zabeleženu. U radnjama ničeg nije bilo, a na ulici od švercera kupovao se benzin u plastičnim flašama, zejtin, šećer, lekovi... I tada, u jeku neviđenog sloma i apatije, glatko je pobedila stranka Slobodana Miloševića! Potom je veći deo vlasti velikodušno ustupio partiji svoje venčane supruge! Da, da, i to je bilo moguće u Srbiji među šljivama!

Ni ovog puta neće doći do velikih promena. Radikalne promene sigurno se neće desiti. Radikalno nije više moderno. Demokratsko već drugačije zvuči. Kod nas su i inače svi demokrate i socijalno odgovorni. Patriotski blokovi takođe ne ulivaju nadu. Patriotsko, to jest, nacionalno, deluje anahrono. Zastarelo. Prevaziđeno. U trendu je evropsko, evro-atlantsko, zapadno. Premda većina „europejaca“ od Evrope najdalje je stigla do Segedina! Ipak, Evropa nema alternativu i treba joj se prikloniti. Jer iz Evrope dobijamo donacije za prihvatanje migranata s Bliskog i ostalog istoka (ne i zapada), kvalitetno a jeftino svinjsko meso, pouzdane vakcine, silne investicije, parade za ponos i slične pogodnosti!

Najveći nedostatak naših izbora ogleda se u činjenici da Vladimir Putin ne može da se kandiduje. Pa kad je već tako, onda da izaberemo nekog našeg. Nadajmo se da neko moćniji nije već izabrao umesto nas!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 2


# nezaposlenost Miodrag Tasić izbori dugovi Vladimir Putin patriotski blok
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  dragan 07.03.2016.
  Sta treba da znaci ona zelja da se Putin kandiduje. Nemoj takvima da se vrati njihov "tita" pa da sve te inforbirovce, izdajnike rodjene zemlje, deportuje na goli otok. Zelja da nam tudji drzavljani komanduju je za specijalizovanu kliniku za dusevne probleme u komsiluku.

 • (+2) (-2)

  Nebojša Ćirić 08.03.2016.
  Ovakvih mudrosera danas ima na svakom koraku !
  Sudeći po stilu, a i po prezimenu , ovaj gore podpisani je rodom podno Besne kobile, tj. Dikavac odnosno dojoš.Primetio sam da su baš takvi i najaktivniji na ovom sajtu.Uglavnom dodjoši iz PM., deca i unuci dodjoša! Malo se javljaju stari Aleksinčani, da li zbog informatičke nepismenosti, da li zbog, malobrojnosti, ili prosto zato što misle da su " NOBLES" pa im je sve ovo ispod nivoa, a žale se kako ih ovi " drugi " gaze !
  Što se tiče Putina, -" jebo te Putin!" Što se tiče Rusa - " jebali te Rusi! " Ne zna se da li su gori bili kao okupatori ili kao oslobodioci! Ovaj grad je doživeo mnogo više terora pod Rusima kao " olobodiocima" koji su pijani od vodke i šđpiritusa
  ubijali, gazili tenkovima i silovali, više nego za 4 godine pod Nemcima " OKUPATORIMA" .Ko želi ili priziva Ruse i Putina dabogda mu živeli u kući! Meni, koji sam slušao priče o njima od dedova, zanatlija izt Aleksinca oni netrebaju!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima