Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: U iščekivanju budućnosti

rss

09.05.2016. Miodrag Tasić

Svaki razuman čovek strepi od budućnosti. Neizvesno je to. Ne znaš šta će te snaći.

Osvrt: U iščekivanju budućnosti

Čovek ne može biti siguran ni da će sutra osvanuti, a kamoli da zna hoće li mu biti bolje, da li će biti zdrav, da mu neće dati otkaz kao tehnološkom višku. Možda mu smanje platu? Ako je penzioner, može biti da će mu umanjiti penziju? To zbog tranzicije, reformi, privatizacije... Tako da kad neko govori o budućnosti, mene nešto štrecne. Nisam od one većine, ogromne, koja hrli ka budućnosti, koji nemaju nikakvu sumnju u bolje sutra. Moja skepsa u to bolje sutra traje poprilično dugo. Od kada znam za sebe, a nije malo, slušam o toj svetloj budućnosti, boljem sutra, napretku na svim poljima. I tako stigosmo upravo dokle smo stigli!

Neobično je to kad neko pouzdano tvrdi da zna šta će biti u budućnosti. Te, napravićemo ovo, izgradićemo ono, zaposlićemo toliko i toliko besposlenih, porašće standard za ovoliko. Kako da ne! Koji je to vidovnjak koji sve unapred zna? Gleda u bob ili pasulj! Neozbiljno. Pa, mi ne znamo ni kakva nam je prošlost bila, a ovamo pogađamo budućnost. Još uvek traju polemike i rasprave ko je pobednik u onom velikom ratu. Ne zna se ni ko je bio na pravoj strani, a ko na pogrešnoj. Ko je prvi opalio pušku? Ko je kome pucao u leđa dok su ko bajagi zajedno ratovali protiv istog neprijatelja? Ne zna se ni ko je bio čovek kome su se svi klanjali i veličali ga kao boga. I to sve ono što je skoro juče bilo. A šta tek reći o nešto daljoj prošlosti? Pa o dalekoj da i ne govorimo. I posle neko zna šta će biti za godinu-dve, deset, možda. Pogodiće kao i dosad što je pogađao.

Foto: Dušan Stevanović

Zato ne treba misliti na budućnost. Sadašnjost je važna. Kakva je, takva je, tu se ništa ne može izmeniti. Mislim, sada pogotovu. Pošto su izbori prošli, je l' te. Uživaj u sadašnjosti. Dakle, prošlost nam je nepoznata. Sadašnjost svetla da svetlija ne može biti, a budućnosti nema. Očigledno. Budućnost ne stanuje ovde. Hoću reći, budućnost ćemo upoznati kad je doživimo. I tu nema predviđanja i pogađanja. Nije svako Tarabić da može budućnost da prorekne. I kad smo već kod Tarabića da poželimo da se ne ostvari ono njihovo proročanstvo koje kaže da će doći vreme kad će svi Srbi da stanu pod jednu šljivu. Valjda neće, mada kako je krenulo...

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić izbori Dušan Stevanović ko je ko
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}