Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: TV Dnevnik - Slike iz života!

rss

24.10.2016. Miodrag Tasić

Još uvek dominiraju generacije stanovništva kojima je najomiljenija emisija na televiziji večernji TV Dnevnik!
To su mahom stariji, to jest, zreliji ljudi koji nipošto neće propustiti da iz prve ruke čuju najnovije vesti iz zemlje, inostranstva, kulture, sporta...

Osvrt: TV Dnevnik - Slike iz života!

Svaka sličnost s „Radovanom III“, iz one kultne komedije Dušana Kovačevića, namerna je!

Ali, vratimo se informativnom biseru „najgledanije srpske televizije“! Šta toliko privlači radne ljude i građane, da ne kažem drugarice i drugove, jer je i u vreme drugarica i drugova Dnevnik bio neizostavno gradivo, da otprilike svaki drugi sedi ispred televizora i pomno prati svaku reč spikera i dopisnika? Uveče, od pola osam do osam sati. Neretko i sve češće i tridesetak, četrdeset minuta iznad predviđenog limita?

Verujem da je u pitanju pouzdanost informacija. Što bi značilo tačnost. Dakle, sve što čujemo, tačno je i provereno bez svake sumnje. Potom, glumci. Hoću reći, glavni lik. Još od Brozovog doba glavna ličnost TV Dnevnika uvek je u pravu. Ma šta govorio i makar danas pričao jedno, a sutra nešto potpuno suprotno. Zatim, radi se o sposobnom čoveku, veštom na rečima, još boljem na delu. Njega svi obožavaju, (ne samo u sopstvenoj državi, već i u svetu, kuda god se pojavio), on donosi mir, prosperitet na svim poljima, budućnost. Tako je delao Broz, Milošević nasledio, Đinđić, Tadić, tako i danas.

Večito naš narod očekuje da ga usreći onaj na vrhu. Samo on i niko drugi. I, zaista, ministre niko ne zarezuje za lulu duvana, iliti po naški, za crvljivu šljivu. Što, svakako, nije dobro. Jer, ne može jedan čovek, sve i da je supermen, svima da udovolji. Da ispravlja sudske nepravde, da zapošljava, otvara fabrike, puteve, da ukaže na propust pored turskog motela u Srbiji da je red i po zakonu prvo srpska zastava da stoji ispred turske! Mogao je, valjda, i neko drugi i manji po važnosti takav propust da primeti!

Rekoh, u TV Dnevniku nema oprečnih mišljenja, nema kritike vlasti, svi su jedinstveni i svi podržavaju istu tu vlast. Što je, dabome, jako dobro. Pošto nema kočničara sistema, nema onih koji podmeću klipove u točkove razvoja našeg društva... Eto, kada sećanja navru.

Još jedna karakteristika novinara TV Dnevnika leži u opštoj demokratizaciji. Skoro svaki novinar danas može raditi u udarnoj informativnoj emisiji. Nije to kao nekad. Sećamo se onih ranijih spikera i spikerki. Svi doterani, lepo i staromodno obučeni. Izgovor neobičan. Mnogo otuđen od govora običnog čoveka. Sve paze na akcenat. Poštuju sagovornika. Dosadni preko svake mere.

Danas se to pojednostavilo. Sada više ni padež nije svetinja. Akcenat, pogotovu onih saradnika iz unutrašnjosti, mnogo je bliži akcentu gledaoca. Po pravilu povređeni u tuči ili u saobraćaju po rečima izveštača bivaju preveženi u bolnicu. Ako su gužve pred granicom, novinar pita nestrpljive putnike u automobilu gde putuju, nipošto kuda? I tako to!

Još nešto, ovog puta poslednje, ali možda i najvažnije. Primetio sam veliki patriotizam u izveštajima TV Dnevnika. Na političkom planu, ekonomskom, a tek sport! Dovoljno je da neki naš sportista osvoji medalju, takmičenje i sport su nevažni, o takvom podvigu ispredaće se legende.

Meni je zapalo za oko nešto drugo. Izvesni Arno Gijon, mladi Francuz i poštovalac Srba, na čelu jedne humanitarne organizacije u Francuskoj neumorno prikuplja pomoć za Srbe na Kosovu i Metohiji. Dosad je prikupio i doneo milione. U evrima, razume se. Nedavno je darivao devedeset hiljada evra za otvaranje malog industrijskog pogona u jednom srpskom selu na Kosovu. Pogon za pasterizaciju i preradu voća i povrća. Zaposleno je jedanaest Srba, a delimično iz proizvodnje tog pogona snabdevaće se i narodne kuhinje na Kosovu. To su kuhinje koje hrane sirotinju. Država Srbija je pomogla svoj narod sa trideset hiljada evra. Istina, mnogo manje nego pomoć stranim firmama u Srbiji. Tu se za zapošljavanje novih radnika daje i do deset hiljada evra po zaposlenom. Moguće da je ponestalo para.

Bilo kako bilo, tek u čuvenom TV Dnevniku gledamo izjavu srpskog funkcionera. Onog što ga je Vlada postavila da brine o narodu i interesu države Srbije na KiM! I ovaj priča li, priča. Gijona niko ništa nije pitao. A mogli su i na srpskom. Čovek naučio naš jezik i govori ga bolje od većine Srba. Da ne pominjem prestolonaslednika. I tu se vidi patriotizam urednika TV Dnevnika. Može stranac da čini šta mu je volja. Da pomaže koliko hoće, da nas voli, zastupa i brani, sve je to manje značajno od našeg čoveka. Srpski funkcioner će u Dnevniku uvek imati prvenstvo!

Ne treba baš verovati u sve što vas Dnevnik informiše. Treba pratiti i druge medije. Mada ima i mišljenja da za pravu informaciju „novine treba čitati između redova, radio slušati začepljenih ušiju a televiziju gledati zatvorenih očiju“:

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Miodrag Tasić saobraćaj automobil dnevnik Radio S TV Dnevnik Iz prve ruke Arno Gijon
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima