Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Nejedinstvena Srbija

rss

07.12.2021.

„Srbija je oštro podeljeno društvo; na jednoj strani su lopovi, na drugoj oni koje još nisu pohvatali.“ Moguće da je ovo pomalo preterana tvrdnja, čak i prilično neozbiljna, ali suština je u tome da je srpsko društvo i sam narod sklon podelama, deobama, svađama. Tako je odvajkada.

Foto: Pixabay

Pristalice Karađorđevića nisu mogle da smisle poštovaoce Obrenovića. I obrnuto. Verbalni sukobi među njima često su prerasli u krvave glave, polomljena rebra, ili čak i fizičku likvidaciju. Isto kao i pristalice različitih stranaka. U 19. veku Naprednjaci su se surovo obračunavali s Radikalima, tada opozicionom strankom. No, kada je radikalska skupina osvojila vlast najzad u Srbiji, bili su ništa manje nežni prema ondašnjim Naprednjacima. Mnogo je premlaćenih Naprednjaka platilo danak promeni vlasti. Oko 140 njih izgubilo je glavu zbog pripadništva omraženoj političkoj partiji. Bilo je 50 srušenih kuća, 70 spaljenih imanja a jednog Naprednjaka su stavili na ražanj!

Ne dao Bog da se takva vremena ikada vrate u Srbiju!

Ne treba trošiti reči o podeli na partizane i četnike, zvezdaše i partizanovce, patriote i izdajnike, evropejce i rusofile, demokrate i simpatizere autokratije, odnosno diktature, sve do današnjih dana i nepremostive razlike između sadašnjih Naprednjaka i vernih im satelita na jednoj strani, i ostatka šarolikog antinaprednog sveta. Dok na jednoj strani napredne snage ovog naroda grade puteve, otvaraju fabrike, dovode strane investitore, pa smo najbolji u Evropi, oni drugi, poražene snage, njima ne odgovaraju rudnici litijuma u Srbiji, protiv su mini hidrocentrala, kao da će im planinski potoci i rečice život ugroziti. Pa, u tim bespućima skoro da više niko i ne živi. Bajagi ekolozi su protiv rudnika i minijaturnih hidrocentrala, a upravo struja iz tih malih pogona je čista energija. Iz obnovljivih izvora. Isto tako, od litijuma će se praviti baterije za električne automobile. Neće biti sagorevanja benzina, dizela, lož ulja. Dakle, ekologija na delu. Svetla budućnost pred nama!

Većina naroda je napredna. Veruje Naprednjacima. Samo šačica zavedenih hoće pošto-poto da stavi klipove u točkove našeg razvoja. Blokiraju najprometnije puteve, mostove, kružne tokove... Pedesetak gradova je nakratko osetilo bes te malobrojne, antievropske družine. Negde ih se skupilo pedesetak, drugde do hiljadu, u većim gradovima koja desetina hiljada zavedenih stranih plaćenika. Zaustavili saobraćaj. Ne mogu ljudi kolima da odu iz tačke A u tačku B. Morali dva sata da čekaju! Koliko je sati izgubljeno uzalud? Vreme je novac, a mi ga uludo trošimo. Nema više vremena za gubljenje. Krajnji je čas. Sad ili nikad! Mislim, da se se dela, stvara, proizvodi. Da uvećamo i ovako veliki BDP!

Malo je nedoumica oko toga ko čini novu vlast u Srbiji, ko su poražene snage, ko je napredan a ko nazadan? Prost čovek ne može da se snađe u srpskom političkom galimatijasu. Nova vlast je deset godina neprekidno u upravljačkim foteljama. Većina ministara, poslanika, državnih sekretara, savetnika, sve do samog predsednika, bili su na vlasti i ranije. Mnogi se trideset godina ne pomeraju sa tih funkcija. Menjali su stranke, ubeđenja, automobile, žene, prijatelje, samo državno „jasle“ ne napuštaju. I kako sada da mu veruješ? Ranije bio žut, sada posiveo. Nekada podržavao kralja, danas je zakleti republikanac. Od tvrdokornog i nepokolebljivog rusofila pretvorio se u zadrtog natovca. Komunista postao zagovornik liberalnog kapitalizma. Socijalista krade državu a radnike prezire!

Samo zlonameran čovek može da ospori totalnu demokratizaciju društva. Ovo što mi imamo, valjda nigde više ne egzistira. Žene su u Srbiji potpuno izjednačene s muškarcima. Postoji zakon, dabome. Ravnopravnost u svemu, pa čak i u nazivu profesije. Više niko neće nekažnjeno nazvati ženu s diplomom psihologa muškim nazivom. Sada je to psihološkinja. Malo li je taj napredak? Žene su od sada vodiinstalaterke, potpukovnikovice, mašinovođice, pilotkinje, otorinolaringologice...

Potpuna demokratizacija ostvarena je u školstvu. U ovo napredno vreme svaki učenik će završiti školu. Nema ponavljanja kao u ona stara, nazadna vremena. Nije važno koliko zna i šta je naučio. Svedočanstvo, to jest, diploma, čeka ga sigurno. Nisu samo škole svima dostupne. Ni fakulteti nisu više bauk. Svako danas može završiti fakultet. Državni ili privatni, svejedno. Bar fakulteta i univerziteta imamo na pretek. Trend je otvaranje novih visokoškolskih ustanova. Ne trend, već megatrend! Posle fakultetske diplome nije nedostižna ni titula doktora nauke. Pogotovu političari lako uspevaju da doktoriraju. Postanu neko i nešto i u nauci. Tu je redosled obrnut od onoga u Americi. U Americi prvo učenjem, biznisom, radom od ništa postaneš neko i nešto, potom uspevaš i u politici. Kod nas niko i ništa postane najpre polititičar, a zatim ostvari nešto na naučnom planu!

Ipak, politika je oblast u kojoj su ostvareni najviši demokratski dometi. Drugi se mogu pohvaliti totalnim fudbalom, a mi totalnom demokratijom u ostvarivanju političke karijere. U Srbiji apsolutno svako može postati poslanik! Ministar, ništa manje. Nema niti jednog građanina Srbije koji ne bi mogao dobiti zvanje ambasadora u nekoj stranoj zemlji. Mi kuburimo s vodoinstalaterima, bravarima, medicinskim sestrama... Svi odoše u Nemačku. Za ambasadore, poslanike, ministre, savetnike, analitičare, ne treba brinuti. To svako može biti. Napoleonovi vojnici u torbici su nosili maršalsku palicu. Mogli su u ratu dostići čin maršala. Kod nas samo je jedan bio maršal, ali svako može biti nešto od napred navedenih dobro plaćenih funkcija i zvanja. S protekom vremena, kako sve više grabimo ka svetloj budućnosti, ti najvažniji državni položaji biće sve dostupniji. Trenutno nas ima manje od sedam miliona duša, a kako će se broj stanovnika rapidno smanjivati, onda su preostalima veće šanse da se domognu neke od najpoželjnijih fotelja!

Miodrag Tasić

Komentara: 0


# Srbija Miodrag Tasić saobraćaj automobil
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima