Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Na sudsku mrežu potrošene 1,3 milijarde

rss

09.08.2012. E. R. Novosti

Sudovi sa manje predmeta i putovanja napravili 12 puta veće troškove. Nije jasno, recimo, zašto je bez svog suda ostao Aleksinac, koji je imao hram sudske vlasti još 1836. godine

Na sudsku mrežu potrošene 1,3 milijarde

Analiza sadašnje mreže sudova i pravljenje nove za Ministarstvo pravde biće, kako sada stvari stoje, možda i najteži posao. Jer, ne samo da će morati da nađe mesta za većinu neizabranih sudija koje je vratio Ustavni sud već bi trebalo da preispita i postojeći "raspored" sudova.

Zvanični podaci pokazuju da su za sudske jedinice potrošene 1,3 milijarde dinara. Ali na primer, nisu poznati kriterijumi po kojima je neko mesto u podeli "izvuklo" sud, a koje je ostalo kratkih rukava. Još manje se zna kako su neki sudovi sa manje predmeta i manje sudija koji putuju napravili 12 puta veće troškove od onih koji mnogo više rade i više putuju.

Sudska jedinica u Rumi, na primer. Ovaj gradić ima oko 54.000 stanovnika, tačno 4.601 predmet, 10 sudija i zapisničara koji putuju i najveći ceh od svih jedinica - čak 50.871.000 dinar. Pritom, kako navode u upravi, tu nisu uračunati troškovi advokata, timača i porotnika. Slično je i u Inđiji, čija se matica nalazi u Sremskoj Mitrovici. Sa oko 47.000 stanovnika, 5.240 predmeta i 40.603.000 dinara, ova jedinica je po troškovima odmah iza Rume.

S druge strane, Mladenovac ima otprilike duplo više stanovnika, njegove sudije tri puta više predmeta od rumljanskih i dva puta više od inđijskih. A potrošili su tričava tri miliona dinara, u koje je uračunat i prevoz za 12 sudija i isto toliko zapisničara.

Nelogičnosti ima i u paraćinskom sudu i tužilaštvu, pošto državu više košta njihov prevoz nego plate. U nekoliko slučajeva zakazala je i geografija, pa je tako za Viši sud u Zaječaru nadležan beogradski apelacioni, iako je od njega udaljen 238 kilometara, umesto, recimo, da to bude Niš, koji se nalazi na 96. kilometru od njega.

Isto tako, građani koji nisu zadovoljni presudama suda u Pančevu moraju da se žale Apelacionom sudu u Novom Sadu, do koga putuju sat i po, umesto da presaviju tabak u Beogradu, od koga ih deli samo most.

Nije jasno ni zbog čega je bez svog suda ostao, na primer, Aleksinac, gradić koji je imao hram sudske vlasti još 1836. godine, i čije stanovništvo mora da prelazi oko 80 kilometara ne bi li stiglo do prvog suda koji se nalazi u Nišu.

Jagodinci moraju da putuju do pravde čak u Rekovac od koga ih deli 30 kilometara, a do koga vode samo dve autobuske linije dnevno. A do suda u Svilajnca ima čak 50 kilometara. U šali ovde pričaju da će im stići pre presuda nego što oni stignu do suda.


NA JUGU ZEMLjE BRISAN PROSTOR

Svi putnici koji iz Bugarske ulaze u Srbiju, na prvi sud bi naišli tek na stotom kilometru - u Pirotu.

- Ista je situacija i sa administrativnom linijom, od Prokuplja nema suda - kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

- To je brisan prostor iz koga je otišla sva inteligencija, bez tužilaštva, advokata, policije. Jednom rečju, država ne upravlja tim područjem.


Komentara: 0


# prevoz Ustavni sud
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima