Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zakasneli nadrealizam

rss

07.05.2018. Miodrag Tasić

Izgleda da je srpsko društvo neizlečivo opterećeno prošlošću. Još uvek dobar deo ovdašnjeg stanovništva tuguje za nekim prošlim vremenima. Te, živelo se bolje, bili smo cenjeni, niko nam ništa nije mogao. Jeste da je vladala diktatura, ali sve ostalo je bilo dobro!

Zakasneli nadrealizam

Sada i ne treba previše žaliti za diktatorom. Makar tu ne treba jadikovati. No, vratimo se mi nadrealizmu. Umetnički pravac nadrealizam pojavio se u toku Prvog svetskog rata. Umetnici koji su osnovali nadrealizam, najviše razočarani sunovratom dotadašnjih vrednosti, koje su i kulminirale svetskim pokoljem, propagirali su jedno novo viđenje. Naderalizam se bazira na izražavanju mašte prevedene iz snova. Ovaj pravac su pokrenuli pesnici, ali se proširio i na slikarstvo i još neke vrste umetnosti. Podario je značajne umetničke stvaraoce. Srbija je takođe imala veoma ugledne slikare i književnike među nadrealistima. Inače, pesnici su zastupali tezu o promeni slike sveta i hteli su da oslobode čoveka svih okova normi i morala!

Nadrealizam je davno odsvirao svoje. Ustupio je mesto drugim umetničkim pravcima i idejama. Ali ne i u Srbiji. U Srbiji kao da je nadrealizam zavladao svim porama društvenog života. Dakle, proširio se daleko izvan umetničkih okvira. Reklo bi se da nam je suđen. Kako drugačije tumačiti hvalospeve o uspešnom razvoju, o otvaranju novih pogona, povećanju standarda, smanjenju nezaposlenosti...? Kada zvanični statistički podaci govore da smo najgori u Evropi? To samo znači da politika iskazuje maštu izvedenu iz snova! Nadrealizam, pomenusmo napred.

Pa tek ono da se oslobodimo svih okova normi i morala! Celokupno naše društvo upravo to čini. Kakav više moral? Sve je dozvoljeno. Rijaliti program, počev od TV dnevnika, preko ozbiljnih emisija s večitim i istim analitičarima, sve do sporta i razonode. Razonoda u obliku bezbrojnih grand i sličnih produkcija! Praznik rada slave zadrigli besposličari i paraziti uz obilje mesa i alkohola, dok njihovi roditelji sede kraj televizora. Baš ti roditelji, inače radnici koji većma rade za minimalac od 200-300 evra, čini se da su prezadovoljni svojim statusom. Njihove kolege iz Italije, Francuske, Nemačke, Turske, nisu očigledno. Sudim po tome što se tuku s policijom, protestuju i traže veće plate i bolje uslove rada!

Ima nekih kojima je dovoljno dati sendvič i sok, pa da te veličaju. Kategorija ljudi kojima je najvažnija budućnost. Mahom su stariji od 60 godina, ali nadaju se svetloj budućnosti. Pošto je prošlost bila mračna. Uvek je prošlost mračna. Kakva je onda sadašnjost stešnjena između mračne prošlosti i svetle budućnosti. Ovakva upravo kakvu imamo. A s ovakvom sadašnjošću slutim da se u budućnosti neće govoriti o slavnoj prošlosti!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 

Komentara: 0


# Miodrag Tasić standard TV Dnevnik umetnost
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima